Jongeren van "Spijbelen voor het klimaat" protesteren donderdag in Brussel

Een betoger tijdens de Klimaatmars in Brussel op 2 december 2018 (archiefbeeld).
Dieter Nijs Een betoger tijdens de Klimaatmars in Brussel op 2 december 2018 (archiefbeeld).
De Vlaamse leerlingen van Youth For Climate die vanaf nu elke donderdag willen spijbelen voor het klimaat, hebben toestemming gekregen van de Brusselse politie voor een eerste protest op donderdag. De actie vindt plaats van 10.30 tot 12.30 uur ter hoogte van de Koningsstraat nummer 92, in de nabijheid van het Vlaams parlement. Dat maken ze bekend op Facebook.

Op 5 januari werd er op de Facebookpagina Youth For Climate een filmpje geplaatst om hun overtuigingen uit te spreken. "Wetenschappers blijven zeggen hoe we ons eigen graf aan het delven zijn, maar niemand doet er iets aan? ", klonk het. "Waarom zouden we naar school blijven gaan als er geen toekomst meer voor ons is", vroegen de leerlingen zich luidop af. 

Daaruit volgde de oproep om elke donderdag te spijbelen en naar Brussel te trekken om aan het parlement te protesten voor een beter klimaat. Donderdag zal dat een eerste keer gebeuren om 10.30 uur.

"Zouden wij jullie mogen vragen om eventueel banners te maken met een boodschap op zoals: Youth For Climate, Schoolstrike for climate, Zwijgen is geen optie of Make the climate great again. It's time to take action! Tot donderdag! ", aldus de jongeren in het Facebookbericht.

“Niet juiste methode”

Vlaams minister voor Onderwijs Hilde Crevits heeft op Twitter al een reactie klaar voor de spijbelaars. “Positief dat jongeren opkomen voor het klimaat, maar spijbelen is niet de juiste methode”, zegt Crevits. Ze nodigt de klimaatjongeren meteen uit, maar wel buiten de schooluren. “Altijd welkom op woensdagnamiddag in het Vlaams Parlement”, schrijft de minister.

De jongeren halen de inspiratie voor hun protest bij het Zweedse meisje Greta Thunberg. Het meisje uit Stockholm spijbelt elke vrijdag om een hele dag met een spandoek voor het Zweedse parlement te gaan zitten om zo te ijveren voor een beter milieu. De Belgische jongeren komen naar buiten met dezelfde boodschap en pikken het niet langer dat de Belgische politici zich niet inzetten voor een ambitieus klimaatbeleid, zelfs nadat 75.000 personen op 2 december op straat kwamen tijdens de grootste Belgische klimaatmars ooit. 
28 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Helen De Meyer

  Akkoord, het kan wat tegenstrijdig lijken en ik ben er zeker van dat sommigen gewoon spijbelen om te spijbelen, maar het initiatief kwam er om een reden. Het klimaat zal in de toekomst achteruitgaan en het meisje in kwestie kan ook haar redenen voor deze actie met argumenten onderbouwen (wat, ik ga akkoord, inderdaad komt door het schoolgaan) maar ik vind de mensen die hier zo negatief op reageren ook geen haar beter, soms verbitterd zelfs

 • Josephine Martens

  Mijn zoon is vandaag gaan betogen. Hij eet ook nooit vlees, gebruikt alleen fiets en openbaar vervoer en gebruikt een zeer gesofistikeerde app die toont hoe ver je kan reizen elk jaar om ‘carbon neutral’ te blijven... Dat is 1000 x beter dan al die hier kritiek plaatsen. ts ts ts. Geen wonder dat we er zo slecht aan toe zijn.

 • Eida Lam

  Kinderen gebruiken om aan politiek te doen is laag bij de gronds. Als je je argumenten niet met logica en redeneren kan halen dan moet je maar op de emoties proberen spelen zeker? Dat is geen politiek hoor, dat is marketing.

 • Eida Lam

  Ik mag dan toch wel hopen dat er geen enkele van die hoogbegaafden met de auto worden afgezet? Of dat ze enkel lokale producten eten en drinken?

 • Bob Bedford

  Dus die kinderen gaan niet meer met vakantie, rijden vanaf nu allemaal met een gewone fiets naar school. Kopen géén nieuwe smartphone meer, dragen allemaal hun kleding tot het op de draad versleten is, eten geen van al nog vlees, verwarmen thuis twee graden minder, beperken tv- en computergebruik...want dat zijn allemaal dingen die kinderen kunnen doen ten voordele van het klimaat en je moet het zelf ook eerst voorleven voor je het een ander oplegt !