Jeremy Clarkson noemt Greta Thunberg “verwend nest” terwijl zijn dochter “mannen van middelbare leeftijd” viseert

Jeremy Clarkson.
Photo News Jeremy Clarkson.
Vader en dochter hangen niet per definitie hetzelfde standpunt aan. Voormalig Top Gear-gezicht Jeremy Clarkson en zijn dochter Emily staan zelfs lijnrecht tegenover elkaar in het klimaatdebat. Emily nam “mannen van middelbare leeftijd” op de korrel, terwijl papa Jeremy zijn giftige pijlen op tiener Greta Thunberg richtte.

De 25-jarige dochter van Jeremy Clarkson gaf op Twitter de criticasters van Greta Thunberg, de bekende klimaatactiviste van amper zestien, lik op stuk. Emily schoof comedian John Bishop als het goede voorbeeld naar voren, omdat hij de tiener een “inspirerende persoon” noemde, iemand die “het klimaatdebat nieuw leven heeft ingeblazen”. Emily tweette: “Het zou leuk zijn mochten mannen van middelbare leeftijd ook zo over haar spreken”. Haar 59-jarige vader, Jeremy Clarkson, reageerde schamper: “Het zou leuk zijn mocht Greta wat manieren leren”. Waarop dochterlief Emily dan weer op Twitter: “Een vrouw moet niet beleefd zijn om een punt te maken”.

Aanleiding was de theatrale speech van Greta Thunberg voor de VN vorige week waarin de tiener het publiek ervan beschuldigde haar jeugd te hebben afgenomen. “Hoe durven jullie!” sneerde ze. De beruchte Jeremy Clarkson bestempelde de toespraak als een “complete inzinking van een adolescent” in zijn column voor The Sun, waarvoor ook Emily schrijft. Helemaal in de stijl van het Zweedse meisje voor de VN, fulmineerde de ex-Top Gear-host: “Hoe durven wíj? Nee, hoe durf jij naar Amerika te reizen in een zeilboot van koolstofvezel die je niet zelf bouwde en die 16,9 miljoen euro kostte. Die je niet zelf verdiende en die een dieselmotor als backup heeft waarover je zweeg.”

Om zijn eigen generatie te verdedigen ging Clarkson nog feller tekeer: “Wij schonken jullie mobiele telefoons, laptops en het internet. Wij creëerden de sociale media die je elke dag gebruikt en wij runnen de banken die dat alles bekostigen. Hoe durf je dan daar te staan en ons terecht te wijzen, jij verwend nest.”

Jeremy Clarkson erkende in zijn opiniestuk wel het bestaan van klimaatwijziging, maar hij vond dat Greta maar beter wetenschap kon studeren in plaats van de oudere generatie de les te spellen.

Een boze en emotionele Greta Thunberg.
EPA Een boze en emotionele Greta Thunberg.38 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Toran Korshnah

  Tegen dat de huidige protesterende generatie jongeren afgestudeerd is, is het kalf al meer dan half verdronken. De volgende generatie zal mogelijk een zeer zware prijs moeten betalen voor ons lanterfanten. Sommigen onder ons gaan 70 of 80 worden en nog mogen "genieten" van de gevolgen.

 • Rik Dhaenens

  Eindelijk eens iemand die de puntjes op de i zet.

 • Johan Van Biesen

  Als je een kat een kat noemt, dan ben je volgens de linksdenkende lange tenen snowflakes rotverwende wereldverbeteraars een arrogante persoon, ok, dan ben ik arrogant, kruip maar rustig de boom in met jullie dromen.

 • Johan Verreth

  het is weer school en het bruist van de millieuspijbelaars maar waar zaten ze een paar maand geleden??? vervuilig en vernieling zaaien op diverse festivals dat dan weer opgekuist werd (of voor betaald) door mensen van middeldare leeftijd.....? maar nu zijn ze terug en ineens weer voor het millieu (tenminste ze verwachten dat iemand anders het gaat oplossen) effe nuchter bekijken en het wordt ineens grappig ;-)

 • piet devlieger

  Nog nooit gebeurd maar voor de eerste keer ben ik 100% akkoord met Jeremy Clarkson.