Jaarlijks 400.000 overlijdens door slechte luchtkwaliteit in Europa

© Bart Leye
De Europese maatregelen om de gezondheid van de inwoners te beschermen tegen luchtverontreiniging hebben niet het verwachte effect gehad. Dat stelt de Europese Rekenkamer in een rapport over luchtverontreiniging. Jaarlijks zijn er zowat 400.000 vroegtijdige overlijdens in Europa door luchtverontreiniging. In België gaan jaarlijks meer dan 8.000 mensen te vroeg dood door van een omgeving met te veel fijnstof.

Controleurs gingen voor de Rekenkamer na of de lidstaten de richtlijn luchtkwaliteit van 2008 doeltreffend hebben uitgevoerd en evalueerden de monitoring en handhaving ervan door de Europese Commissie.

Luchtverontreining veroorzaakt dus 400.000 vroegtijdige overlijdens per jaar en er is sprake van honderden miljarden euro's aan gezondheidskosten. "Deze aanzienlijke menselijke en economische kosten hebben echter nog niet geleid tot adequate maatregelen in de hele EU, waarschuwen de controleurs", klinkt het in het persbericht. De controleurs wijzen erop dat fijnstof, stikstofdioxide en ozon verantwoordelijk zijn voor de meeste vroegtijdige sterfgevallen.

"Luchtverontreiniging is het grootste milieurisico voor de gezondheid in de Europese Unie", zegt Janusz Wojciechowski, het lid van de Europese Rekenkamer dat verantwoordelijk is voor het verslag. "In de afgelopen decennia heeft het EU-beleid bijgedragen tot emissiereducties, maar is de luchtkwaliteit niet even snel verbeterd, en er is nog steeds sprake van aanzienlijke gevolgen voor de volksgezondheid."

Volgens het verslag is de luchtkwaliteit er het ergst aan toe in de Oost-Europese lidstaten, in de steden en in gebieden waar bewoners vaste brandstoffen (steenkool, hout ...) gebruiken voor verwarming en andere doeleinden. De meeste lidstaten halen de normen niet en nemen te weinig doeltreffende maatregelen om de luchtkwaliteit te verbeteren. Bovendien kunnen de gevaren onderschat worden als de luchtkwaliteit niet op de juiste plaatsen wordt gemonitord. 
15 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jan Harmsen

  Raar dat zr nooit over de luchtvaart spreken die gigantische hieveelheden brandstof verstook en nog steeds belastingvrij!!

 • Serge Aernoudt

  En de regering zou daarmee inzitten? Allemaal pensioenen die ze niet meer moeten uitbetalen. En hebben ze niet gezegd dat onze levensverwachting andermaal nog licht gestegen is? Wel goed dat ook de rijken dezelfde lucht moeten inademen maar die kunnen toch binnenkort naar een andere planeet.

 • Dan Midden

  jaarlijks sterven er in Europa 9 miljoen mensen waarvan dus 400 000 vroegtijdig tgv luchtkwaliteit zijnde 4.5 procent. Kan men nu ook aangeven waaraan de andere 95,5 procent sterven?

 • MARC ROTTIERS

  En toch,volgens de VTM nieuwsdienst schijnt de zon in 2018 zo een 12% sterker dan in 1970 door de schonere lucht van nu! Moesten ze in 1900 de meetapparatuur van nu hebben dan stierven er miljoenen.Angst,angst en nog eens angst aanpraten aan de mensen zoals vroeger de katholieke zuil deed.Maar we zijn slimmer geworden!

 • johan vandeweghe

  het geld gaat toch voor alles !! wat kan het de rijken schelen