Italiaanse berggids (76): “Ik herken Mont Blanc niet meer”

De Mont Blanc
REUTERS De Mont Blanc
Een van de meest ervaren Italiaanse berggidsen in de Alpen waarschuwt voor de toenemende veranderingen van de Mont Blanc als gevolg van de klimaatverandering. Hij herkent de berg niet meer, zegt Pietro Giglio (76) in een interview met de Italiaanse krant La Repubblica.

"Tot voor kort was de weg naar de top aan Italiaanse kant niet heel anders, als toen ik jong was. Maar nu is de beklimming zeer steil geworden, overal duiken er rotsen op, die vanonder het ijs tevoorschijn komen. Verderop openen steeds grotere scheuren, al bij het begin van het seizoen", zei Giglio, die de hoogste berg van de Alpen voor het eerst in 1960 beklom.

Aan de Italiaanse kant van de berg dreigt wegens de stijgende temperaturen een deel van de Planpincieux-gletsjer in te storten. De gemeente Courmayeur (Aostatal) heeft daarvoor twee straten afgesloten. Volgens Italiaanse mediaberichten beweegt de gletsjer zich dalwaarts aan een snelheid van een meter per dag. Ongeveer 250.000 kubieke meter ijs kan afbreken. 

De 4.810 meter hoge Mont Blanc bevindt zich op de grens tussen Frankrijk en Italië. 

Een deel van de Planpincieux-gletsjer dreigt in te storten.
VTM Een deel van de Planpincieux-gletsjer dreigt in te storten.4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Marco Maerten

  Wat heeft de serie planets te maken met wat hier op aarde gebeurt? Bespeur ik daar ontkenningsdrang door selectief zaken uit te pikken die met onze klimaatschok niets te maken hebben?Graag antwoord Frank..ik veronderstel dat u reeds net als ik 35 jaar bezig bent met klimaatmaterie?

 • FRANK ANCKAERT

  wie kijkt ook naar de serie-"the planets"....zie de evolutie van onze wereldbol ook.....

 • Albert De Vries

  Is dit ooit in de geschiedenis van de aarde nog al gebeurd (aan de Italiaanse kant van de berg dreigt wegens de stijgende temperaturen een deel van de Planpincieux-gletsjer in te storten) en zo jaar hoeveel jaren geleden en om welke reden(en) ? Gedurende Pietro Giglio's 76 levensjaren alvast niet. Maar daarvoor ?

 • willem merken

  gisteren was het nog maar 60 cm, vandaag al een meter en morgen?