Inwoners Kaapstad mogen nog maar 50 liter water per dag verbruiken door extreme droogte

De bevolking van Kaapstad zal het voortaan moeten stellen met 50 liter per persoon per dag. Ter vergelijking: het gemiddelde huishoudelijk waterverbruik van de Vlaming bedraagt 110 liter per dag.
REUTERS De bevolking van Kaapstad zal het voortaan moeten stellen met 50 liter per persoon per dag. Ter vergelijking: het gemiddelde huishoudelijk waterverbruik van de Vlaming bedraagt 110 liter per dag.
In Kaapstad, de op een na grootste stad van Zuid-Afrika, wordt de waterconsumptie wegens een tekort aan water door de aanhoudende droogte - de ergste periode in eeuwen - verder beperkt. In de komende vijf maanden mogen inwoners er nog slechts 50 liter drinkwater per dag verbruiken. Dat besliste het stadsbestuur. Tot nu gold al een beperking tot 87 liter per persoon.

Huishoudens die vanaf februari meer water verbruiken dan de vastgelegde limiet mogen zich ook aan forse prijsstijgingen verwachten. "We kunnen de mensen niet meer gewoon vragen om geen water meer te verspillen, we moeten ze dwingen", zegt het stadsbestuur.

(lees verder onder de foto)

Droogte bij de Theewaterskloof Dam, een van de hoofdbronnen die Kaapstad van drinkwater voorziet.
AP Droogte bij de Theewaterskloof Dam, een van de hoofdbronnen die Kaapstad van drinkwater voorziet.

Uur nul

Met de verdere beperking wil Kaapstad het zogenaamde "uur nul" vermijden, dat momenteel op 21 april ligt. Dan moet de stad alle kranen dichtdraaien en is de bevolking van ongeveer 4,5 miljoen afhankelijk van waterbedeling door de overheid. Met het huidige waterverbruik lijkt dat onvermijdelijk. "Het is ongelooflijk dat de meerderheid van de mensen zich geen zorgen maken en ons recht naar uur nul drijven", zegt het bestuur.

De bevolking van Kaapstad zal het voortaan dus moeten stellen met 50 liter per persoon per dag, om onder meer te drinken, koken, poetsen en wassen. Ter vergelijking: het gemiddelde huishoudelijk waterverbruik van de Vlaming bedraagt 110 liter per dag.
11 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Gilbert Vermeersch

  Zou drinkwater scheiden van ontzilt water helpen?? Ontzilt water zou dan bv. kunnen dienen voor agro-cultuur, tuintjes en parken enToiletten doorspoelen. Vraagt natuurlijk zware invest..

 • tim janssens

  @Mia: onzin, de werkende mensen hebben een watermeter en BETALEN voor hun water wat op pieken NIET meer stroomt. De armen hebben uiteraard geen watermeter en tappen gewoon gratis en onbeperkt water af.

 • rik lagrou

  voor gasleiding is er wel geld maar water zuiveren voor dat in zee stroomt en opnieuw gebruiken zelfde probleem waar men water uit meren laat gebruiken in plaats van zuiveren en terug in meer (midden oosten )ook in andere wereld delen Azie men onmiddellijk water hergebruiken eventueel 1000 km opwaarts niet zomaar in zee laten lopen!!

 • annie dupont

  een paar keer per dag naar het toilet, was , douche, koken, verwarming en alles wat nodig is voor ons dagelijks leven , dan zit je rap aan 100 liter . dat heeft niks met rijken te maken , maar met onze levensstijl. sommige vergeten dat water overal gebruikt wordt, zelfs als we denken dat het niet voor ons is .

 • Dirk de Grave

  Binnen tien jaar zullen we voedselhulp moeten sturen.