Invoercapaciteit stroom teruggeschroefd

THINKSTOCK
De maximale invoercapaciteit voor elektriciteit in ons land is teruggeschroefd van 4.500 MW naar 3.250 MW. Dat zegt hoogspanningsbeheerder Elia. De maatregel komt er om overbelasting van het net te vermijden.

Momenteel zijn aan het hoogspanningsnet werken bezig. Aan de noordgrens komt er een 'dwarsregeltransformator' bij. Dergelijk transformator zorgt voor een betere sturing van de elektriciteitsstromen. Het aantal dwarsregeltransformatoren stijgt er van drie naar vier. Door de werken zijn er echter voorlopig maar twee transformatoren beschikbaar.

Die werken momenteel samen met grote hoeveelheden windenergie die van Noord-Europa naar Zuid-Europa stromen. De combinatie van de werken en grote elektriciteitsstromen heeft Elia ertoe aangezet om de invoercapaciteit te verlagen. "Om een overbelasting van het net te voorkomen", aldus een woordvoerster.

Volgens Elia gaat het om een scenario waar rekening mee is gehouden en is er geen probleem met de bevoorradingszekerheid. "Deze situatie zou vermoedelijk de volgende dagen kunnen aanhouden maar zal zich geleidelijk normaliseren voordat de winter aanvangt", luidt het nog bij de hoogspanningsbeheerder.