Investering van 1 biljoen euro voor klimaatneutrale EU “pas het begin”

Frans Timmermans.
EPA Frans Timmermans.
De 1 biljoen euro die de Europese Commissie de komende tien jaar duurzaam wil investeren in de overgang naar een klimaatneutrale EU in 2050 is "pas het begin". Dat zei vicevoorzitter Frans Timmermans in het Europees Parlement in Straatsburg. Volgens Brussel is 1.000 miljard niet genoeg om te zorgen dat de EU in 2050 netto geen CO2 meer uitstoot. Jaarlijks is daar volgens Timmermans 260 tot 300 miljard euro voor nodig.

Het parlement debatteerde over het prijskaartje van de in december gepresenteerde Green Deal. Volgens EU-commissaris Valdis Dombrovskis moet grofweg de helft uit de EU-begroting komen en ruim 100 miljard euro door cofinanciering van de EU-landen van projecten. Ruwweg 350 miljard euro moet komen van particuliere investeringen.

Daarnaast wil de commissie dat de lidstaten 7,5 miljard euro extra storten om een transitiefonds op te zetten voor landen die disproportionele kosten moeten maken om een schone energie mogelijk maken. Het fonds moet met geld uit bestaande regionale fondsen en met gunstige leningen van de Europese Investeringsbank (EIB) tot 100 miljard euro worden aangevuld.

Timmermans riep op het snel eens te worden over de meerjarenbegroting.
17 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Marc Saerens

  Hoe wreed kan je als ouder zijn om iemand, als deze man, op onze mooie aarde los te laten.

 • Hans Berelda

  Ik zal mijn spaarvarkentje maar een goei hormonenspuit zetten...

 • roland schollaert

  Sammy Van den Broeke Goe bezig EU, ze hebben dat geld niet ze zullen het bijdrukken en iedere nieuwe euro die ze bijdrukken is de verarming van de bevolking.Demir haar klimaat plan is niet spectaculair maar is misschien wel betaalbaar.

 • Jens Kerckhof

  En Anna wie gaat er dan uw pensioen betalen als je geboortebeperking oplegt?

 • dirk andelhofs

  Gelukkig hebben we Europa nog, want Vlaanderen bakt er niks van.