Internationale vluchten blijven tot eind 2023 uit Europese uitstoothandel

Patrick Post/Hollandse Hoogte
Het Europees Parlement keurt nieuwe regels goed die de uitstoot van broeikasgassen in de luchtvaart moeten beperken. Vluchten van en naar plaatsen buiten de Europese Unie genieten tot eind 2023 van een uitzondering, die geldt sinds vliegreizen in 2012 werden toegevoegd aan het Europese uitstoothandelssysteem.

Zo komen de Europeanen tegemoet aan internationale afspraken in het kader van de burgerluchtvaartorganisatie ICAO. "Het Europees Parlement werkt constructief mee om tot een performante internationale oplossing te komen. Maar ons geduld is niet eindeloos, van een blanco cheque is geen sprake", zegt Mark Demesmaeker (N-VA), die vindt dat het parlement met dit akkoord "een stevige stok achter de deur" houdt. 

Het luchttransport is goed voor ruim twee procent van de wereldwijde CO2-uitstoot, wat ongeveer overeenkomt met de totale uitstoot van een land als Duitsland. "De uitstoot in de luchtvaart neemt exponentieel toe", stelt Ivo Belet (CD&V) vast. "Iedereen is er zich van bewust dat we maatregelen moeten nemen voor schonere motoren en alternatieve brandstoffen."
14 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Nick de Anno

  En nog maar wat cadeautjes aan die sector. Goed bezig.

 • Geert Decruyenaere

  wat met de scheepsvaart. Textiel uit china naar zuid amerika en dan terug naar indië om te kleuren,om dan naar europa te exporteren. 70% van de uitstoot door transport komt van de scheepsvaart. Niemand kraait er iets over. Economie ??

 • pietertje Kamp

  De grootst vervuilende sector mag ongestraft verder vervuilen. Import/export uit andere continenten is ecologisch en economisch misdadig. Waarom moeten wij aardbeien eten in de winter ? Of een slurpende americaan ? Canadees rendiermelk ?

 • Els Vervoort

  Laat iedereen op zijn continent blijven. Gedaan met decadente reisjes naar de zon in de winter. Leer de seizoenen apprecieren. En zakenmensen kunnen aan videoconferencing doen.

 • jos meurrens

  Allemaal goed en wel. Men promoot de elektrische wagens. Er is nu al elektriciteit tekort, dus stel je daar even bij voor dat morgen de dag gans de wereld met elektrische wagens gaat rijden.Daarenboven is een elektrische wagen, van af montage tot de schroothoop , meer vervuilend dan een hedendaagse dieselwagen.