Inklapbare windmolen moet voor duurzame energie op festivals zorgen

Pukkelpop 2018.
Mine Dalemans Pukkelpop 2018.
De Technische Universiteit Eindhoven ontwikkelt momenteel een 21 meter hoge inklapbare windmolen. De GEM-Tower (Green Energy Mill) moet in combinatie met zonnepanelen duurzame energie opwekken op festivals. Mogelijk zal de windmolen deze zomer op Pukkelpop staan.

De GEM-Tower bestaat uit kleurige zonnepanelen, een verticale windturbine en een dichte module onderaan. Het is nog niet duidelijk hoeveel energie de windmolen kan opwekken. "Dat weten we nog niet, want onze rekenmodellen zijn gebaseerd op de ideale situatie en een bepaalde efficiëntie", zegt doctoraatstudent Patrick Lenaers. "We gaan de windmolen deze zomer op verschillende dagen testen."

De windmolen zal los op de grond staan en in- en uitgeklapt kunnen worden. "We gaan de windmolen zo maken dat we hem kunnen inklappen, maar ook dat hij alle weersomstandigheden moet aankunnen. De veiligheid staat altijd op nummer één", legt Lenaers uit.

De GEM-Tower wordt volledig afgewerkt tegen 2020. Deze zomer zal de windmolen wel al getest worden, maar hij zal nog niet uit zichzelf kunnen uitklappen. De makers denken aan Pukkelpop in Kiewit als mogelijk proefterrein. “Dat is nog helemaal niet zeker, maar het is een soort deadline die pas aan het einde van de zomer ligt", stelt Lenaers. "Pukkelpop is redelijk aan het einde van het festivalseizoen, dus het hangt helemaal af van hoe de productie gaat lopen. En dat zal ook bepalen waar we hem dan kunnen gaan testen."

De Pukkelpop-organisatie wil nog niet op de feiten vooruitlopen en wacht verdere gesprekken af. Het gaat om een project vanuit Interreg, waardoor er een tiental bedrijven bij betrokken zijn. Bovendien werken drie doctoraatstudenten - naast twee laatstejaarsstudenten - fulltime aan de windmolen. Het project aan de Technische Universiteit Eindhoven kan rekenen op een Europese subsidie van 2,3 miljoen euro.

Een schaalmodel van de windmolen.
University of Technology Eindhoven Een schaalmodel van de windmolen.5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Tim Buyck

  Dat ding zal enkel goed zijn voor greenwashing. Immers door de beperkte inzetbaarheid zal de energie die er voor nodig is om het te bouwen nooit terug gewonnen kunnen worden.

 • John Stahl

  Wederom belastingsgeld misbruiken voor een totaal nutteloos project.

 • Ludwig Vanden Boer

  Dus geen festival als het niet voldoende waait?

 • Willy De Gieter

  Juist ja. En dan een warmte onweder zoals op Pukkelpop. Hebben ze direct een ideale bliksemafleider staan die op de mensen kan vallen.

 • jan Bruyndonckx Jan

  Ze kunnen beter voor dat geld een echte windmolen plaatsen. Wat maakt het in godsnaam uit WAAR die electriciteit wordt geproduceerd ?