Industriële vervuiling veroorzaakt hevig volksprotest in oosten van China

EPA
Honderden Chinezen hebben donderdag, vrijdag en zaterdag in het oosten van het land slag geleverd met de autoriteiten uit protest tegen de praktijken van een bedrijf dat zonnepanelen produceert. Volgens de bevolking zorgt het bedrijf voor zware milieuvervuiling en is het verantwoordelijk voor verschillende gevallen van kanker

Het protest brak donderdagavond uit, toen een 500-tal inwoners uit het dorp Hongxiao naar de stad Haining (in de provincie Zhejiang) trok om er uitleg te eisen over de massale vissterfte in een nabijgelegen rivier. Volgens het officiële agentschap Nieuw China beweerden de inwoners dat de industriële vervuiling minstens 31 gevallen van kanker heeft veroorzaakt.
 
De manifestanten zouden binnengevallen zijn bij het bedrijf Jinko Solar, waar ze de bureaus overhoop haalden en voertuigen omkantelden. Ze werden nadien door de politie verdreven. De schermutselingen zouden ook vrijdag en zaterdag nog hebben voortgeduurd.
 
Beursgenoteerd
Jinko Solar is een bedrijf dat op de beurs van New York genoteerd staat en volgens zijn website meer dan 10.000 mensen tewerkstelt in vestigingen in de provincies Jiangxi en Zhejiang.
 
Noch het bedrijf noch de lokale autoriteiten wensten commentaar te geven op de incidenten, die doen denken aan gelijkaardige gewelddadige manifestaties in China, onder meer in de provincie Guangdong, waar tientallen miljoenen migranten goedkope arbeid leveren in ateliers.
 
Dat industriële vervuiling leidt tot volksopstand is niet nieuw in China. De autoriteiten van de stad Dalian (in het noordoosten van China) stemden onlangs na hevig protest van de lokale bevolking nog in met de verhuis van een chemisch bedrijf. (afp/mvl)

AP