Indonesische vulkaan ‘gekrompen’ na uitbarsting die tot tsunami leidde

Reddingswerkers kijken naar de vulkaan vanaf een tegenover gelegen strand
EPA Reddingswerkers kijken naar de vulkaan vanaf een tegenover gelegen strand
De vulkaan Anak Krakatau heeft twee derde van zijn hoogte en tot driekwart aan volume verloren na de eruptie vorige week die een tsunami veroorzaakte. De natuurramp kostte het leven aan 431 mensen en maakte 7.200 gewonden. Er zijn verder nog steeds vijftien vermisten. Dat is van officiële Indonesische bronnen vernomen. 

Anak Krakatau heeft nu een inhoud van 40 tot 70 miljoen kubieke meter, schatten onderzoekers van het Indonesische centrum voor vulkanologie. Dat is 150 tot 180 miljoen kubieke meter minder dan voor de uitbarsting van 22 december. Een deel van de krater stortte in zee. Die massa lava, gesteente en as veroorzaakte op 22 december een tsunami in de Straat van Soenda, tussen Java en Sumatra.

Op basis van een visuele analyse stak de vulkaan vrijdag nog 110 meter boven zeeniveau uit. Voor de uitbarsting bedroeg de hoogte 338 meter, of een reductie van 228 meter, aldus wetenschappers van Indonesische centrum voor vulkanologie (PVMBG). Voor hun analyses maakten de experts vooral gebruik van satellietradarbeelden. Het is nog niet mogelijk om ter plekke een kijkje te nemen, meldt persbureau AP.

Een week na de reeks uitbarstingen staat de balans op 431 doden, 7.200 gewonden en 15 vermisten. Volgens het agentschap voor nationale rampen werden na het natuurfenomeen in vijf districten 46.646 mensen geëvacueerd. Duizenden Indonesische moslims herdachten vandaag de slachtoffers van de tsunami in de zwaarst getroffen regio Pandeglang.

Hoewel nog steeds strenge waarschuwingen voor het gebied rond de Krakatau gelden, is het risico op een nieuwe tsunami een stuk kleiner nu de vulkaan zoveel minder massa heeft, zeggen de onderzoekers. 

De Krakatau vulkaan op 23 december.
AP De Krakatau vulkaan op 23 december.2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • louis van hoeylandt

    morgen lezen we dat het door de klimaat verandering is .....of kunnen ze hier geen geld uitkloppen ...!!!!

  • Danny Govaerts

    Dat ze er toch maar rekening mee houden dat de magma pijp nu 200 meter korter is dus komt er eerder zuurstof bij de lava. Ook is hij nu breder open dat ze maar niet te zeker zijn dat de schow van de natuur daar is afgelopen.