Indianenchef Raoni vraagt internationaal optreden tegen Bolsonaro. “Geen reden tot interventie”, zegt president Brazilië

Raoni.
BELGAIMAGE Raoni.
De bekende Braziliaanse indianenchef Raoni heeft vrijdag de hulp van de internationale gemeenschap ingeroepen om de Braziliaanse president Jair Bolsonaro "zo snel mogelijk te doen vertrekken". Raoni houdt Bolsonaro verantwoordelijk voor de zware bosbranden die momenteel het Amazonegebied teisteren. Volgens Bolsonaro zijn bosbranden echter geen reden voor internationale sancties. Zulke bosbranden komen immers “in de hele wereld” voor. 

"Ik vraag buitenlandse hulp. Jullie moeten ons helpen om hem zo snel mogelijk te doen vertrekken", zei de 89-jarige indianenchef in een interview met het Franse persagentschap AFP. "Ik wil dat er een algemene mobilisatie op gang komt om het vuur te doven", klonk het voorts.

"Wat hij met ons aan het doen is, is een ramp", verklaarde het voormalige opperhoofd van het Kayapo-volk, verwijzend naar de extreemrechtse president die de ontwikkeling van de landbouw en de mijnbouw op de grondgebieden van de inheemse bevolking ondersteunt. "Hij is degene die deze mensen, zoals de boeren, ophitst. Ze luisteren naar hem. Ze denken dat alle rechten hen toekomen en steken de bossen in brand", vervolgde Raoni, die de voorbije decennia internationale bekendheid verwierf met zijn strijd voor het behoud van het Amazoneregenwoud. "Hetzelfde geldt voor de houthakkers en de goudzoekers. Ze laten zich volledig gaan want zijn woorden zetten hen aan om het woud nog sneller te vernietigen".

In Brazilië woeden de zwaarste bosbranden sinds jaren. Sinds januari namen het vuur en de ontbossing in het grootste land van Zuid-Amerika met 83 procent toe vergeleken met dezelfde periode van vorig jaar. Donderdag werden op 24 uur tijd zo'n 700 nieuwe brandhaarden geregistreerd, zo blijkt uit cijfers die het Braziliaanse onderzoeksinstituut INPE vrijdag bekendmaakte. 

“Geen reden voor sancties”

Bolsonaro zette intussen vrijdag, onder groeiende internationale druk, het licht op groen om ook het leger te kunnen inzetten in de strijd tegen de vuurzee. De militairen worden ook ingezet om de illegale kap in het regenwoud tegen te gaan. 

“We moeten de bevolking de kans geven zich te ontwikkelen en mijn regering werkt daaraan, met lik-op-stuk voor criminaliteit - en dat is niet anders voor het milieu”, aldus de president tijdens een speech op de nationale televisie. “Bosbranden in de hele wereld voorkomen en geen reden kunnen zijn voor internationale sancties”, vervolgde hij. 

Economische ontwikkeling van Amazonewoud

“In de Amazone wonen 20 miljoen Brazilianen, die al jaren wachten op economische dynamiek. Om de Amazone te beschermen, volstaat niet alleen handhaving, leiding en controle. Het is nodig om deze bevolking mogelijkheden te geven om zich te ontwikkelen, samen met de rest van het land”, zei Bolsonaro verder.

Hulp uit buitenland

De Braziliaanse president zei verder dat andere landen hulp hebben aangeboden. “Andere landen zijn solidair met Brazilië en hebben aangeboden te helpen de branden te bestrijden, net zoals ze klaar staan de Braziliaanse standpunten te bespreken in de G7.” Een van de landen is de Verenigde Staten. President Trump deelde op Twitter al mee dat hij Bolsonaro hulp heeft aangeboden. “Ik heb hem gezegd dat als de Verenigde Staten kunnen helpen bij de branden in het Amazone regenwoud, we klaar staan om te assisteren!”, aldus Trump.
13 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Christine Laevers

  Oh Trump gaat helpen bij het blussen van de branden ... bij de inheemse bevolking ook de kinderen van de ouders scheiden? Of zal het leger van Bolsonaro al een grote vuile kuis doen ? Tja Mercosur en Bayer, die deal moet doorgaan, nietwaar ?

 • jean vandenberghe

  Niets meer kopen dat uit Brazilië komt. Geen hout, palmolie enz.

 • yves dekeersschieter

  Het resultaat van de overbevolking van onze planeet en dat is nog maar een begin

 • Nema De Geest

  Noem het gerust een genocide, hoor.

 • Timothy Marx

  Het zit precies in het DNA van de mensheid om zichzelf om zeep te brengen. Bolsonaro is een extreem gevaarlijk persoon voor Brazilië en bij uitbreiding de ganse wereld.Hier moet dringend ingegrepen worden om deze malloot af te zetten.