IN KAART. Vlaanderen bij meest vervuilde plekken ter wereld

België behoort tot de gebieden met de meeste vervuiling door stikstofdioxide - of NO2 - ter wereld. Dat blijkt uit nieuwe satellietgegevens. Vooral Antwerpen is een probleemregio.

Kolencentrales in India, industriële clusters in China en steden met zeer veel verkeer zoals Parijs: in dat rijtje staat ook Antwerpen. De Scheldestad hoort bij de 50 plekken in de wereld die het meest vervuild zijn door stikstofdioxide. Die komt vrij bij de verbranding van brandstoffen zoals steenkool, diesel, benzine of gas. 

De luchtvervuiling is te zien op een nieuwe kaart, samengesteld door experts bij Greenpeace op basis van gegevens van het Europees Ruimtevaartagentschap. Dat Antwerpen bij de 50 'hotspots' hoort, heeft vooral te maken met de haven, al speelt ook het verkeer een grote rol. Maar niet alleen in Antwerpen is de lucht ongezond: heel Vlaanderen kleurt rood op de kaart. Je kan door te scrollen of via de + en - links onderaan op de kaart in- en uitzoomen. Elk zwart puntje staat voor een kolencentrale, elk rood puntje een oliecentrale.

Eerder bleek ook al uit het Jaarrapport Lucht van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) dat onze steden slecht scoren op vlak van luchtkwaliteit. Op 13 van de 20 meetpunten in Antwerpen werd de Europese limiet van 40 microgram stikstofdioxide per kubieke meter overschreden. In Gent was dat het geval bij 9 van de 19 meetpunten.

Sinds 2013 kent de Wereldgezondheidsorganisatie luchtvervuiling officieel als kankerverwekkend. Maar ook problemen aan de luchtwegen, hart- en vaatziekten en zelfs een verhoogde kans op dementie staan in verband met ongezonde lucht. De VMM schat het aantal vroegtijdige overlijdens door stikstofdioxide jaarlijks op 1.800 tot 3.600.

Lees het hele verhaal in HLN+, exclusief voor abonnees. Proef nu vier weken gratis!

De nieuwe luchtkwaliteitskaart laat weinig aan de verbeelding over.
RV De nieuwe luchtkwaliteitskaart laat weinig aan de verbeelding over.
Zware petrochemie zorgt voor luchtvervuiling in de haven van Antwerpen.
ANP Zware petrochemie zorgt voor luchtvervuiling in de haven van Antwerpen.468 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Patrick De pauw

  Vuile lucht in Vlaanderen is de oorzaak dat de ganse werel is vervuilt?

 • Gino Denil

  De lucht die er nu hangt, Marc Baeyens, is niet de lucht van de socialisten van meer dan 5 jaar geleden. Die is al lang weg gewaaid. Vervuilde lucht ontstaat op het moment zelf. En wat die kaart ons vooral ook leert is dat die in het centrum van grote steden altijd groter is dan aan de rand. Daar staan nochtans de fabrieken niet. Dus moeten verkeer en verwarming van huizen een belangrijke oorzaak zijn.

 • tine devroye

  en dan zijn er nog steeds journalisten als JAn Segers die het allemaal niet zo erg vinden.. en tis al zoveel beter.. en beweren dat het nog niet zo slecht is als in China..tja, bewustwording zou al beter kunnen: overal publieke Openbare Meetpunten bijvoorbeeld! beter openbaar vervoer, electrisch.. promotie fietsen/zachte weggebruikers.. enz.. enkel ondergrondse parkings maken, enz..

 • Liliane Vervliet

  Ben die zever over die vervuilde lucht beu !

 • Rosa Anthoni

  ik heb diep medelijden met de kinderen van nu; zij zullen nooit weten hoe heerlijk frisse lucht ruikt ! ik ben 71 jaar en heb tenminste nog de herinnering aan die zalige geur na een regenbui! ik vrees dat dat voorgoed voorbij is net als beken en rivieren die nu open riolen zijn ...wat zijn wij DOM.;énige oplossing..geboortebeperking naar mijn bescheiden mening.