In kaart: als al het ijs smelt, wordt Brussel badplaats

Deze verontrustende kaart van Europa werd gisteren druk gedeeld op Twitter. De map brengt in kaart hoe het werelddeel er zou uitzien als al het landijs ter wereld smelt. Waar zijn onze Noorderburen naartoe?

Het is geen mooi plaatje: als alle ijskappen ter wereld smelten, zal het zeeniveau volgens National Geographic met gemiddeld 66 meter stijgen. Amazing Maps bracht het in kaart: Ierland moet serieus inleveren, Nederland wordt bijna onbestaande, Denemarken is foetsie en Brussel zal een badplaats worden. Ter vergelijking: op de onderstaande kaart van National Geographic zie je de huidige kustlijn nog aangeduid staan.

National Geographic

Business Insider maakte dan weer een animatiefilmpje waarop de grote steden aangeduid staan. Daarop zie je duidelijk dat Brussel ineens aan de zee ligt. Ze zullen er wel niet snel met de voeten in het water zitten: klimatologen verwachten dat het duizenden jaren zal duren voor al het ijs effectief gesmolten is. Toch waarschuwen ze dat dit proces verontrustend snel plaatsvindt. Sommigen schatten het model van National Geographic zelfs te mild in, en verwachten dat er nog meer land zal sneuvelen.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.