IN BEELD: Deze Amerikaanse pareltjes van de natuur zijn bedreigd als Trump zijn zin doorzet

Het nationale monument Grand Staircase nabij Escalante, dat gedeeltelijk verdwijnt.
Thinkstock Het nationale monument Grand Staircase nabij Escalante, dat gedeeltelijk verdwijnt.
Met zijn beslissing om twee natuurgebieden in Utah te verkleinen, heeft de Amerikaanse president Donald Trump op de ziel getrapt van veel natuurliefhebbers. Het federaal beschermde deel van Bears Ears National Monument zal 85 procent krimpen tot 92.000 hectare. Het deel van Grand Staircase Escalante dat onder toezicht staat, zal met ongeveer de helft afnemen. Maar daar blijft het niet bij: ook deze andere monumenten gaan mogelijk op de schop. 

Critici vrezen voor de natuurpracht in de kwetsbare gebieden, nu de jacht, landbouw, recreatie, maar ook 'economische ontwikkelingen' er opnieuw mogelijk worden. Dan gaat het onder andere om houtkap, mijnbouw en commerciële visactiviteiten. 

Maar liefst een vijfde van het Amerikaanse grondgebied valt onder federale bevoegdheid, waarover nu Binnenlandminister Ryan Zinke de baas is. Het is hij die in totaal 27 nationale monumenten onder de loep nam. In zijn plannen, die hij aan Trump heeft voorgesteld, worden vier gebieden fors ingeperkt, en worden nog eens zes andere parken minder beschermd. Bedoeling is de gebieden terug te geven aan de lokale overheden, die er dan nieuwe activiteiten kunnen toelaten.

Bears Ears, Utah

Bears Ears, genoemd naar twee tafelplateaus in het gebied, strekt zich momenteel als beschermd gebied uit over 5.471 vierkante kilometer. Het gebied werd pas vorig jaar door president Obama aangeduid als nationaal monument en wordt door de federale overheid samen met vijf indianenstammen beheerd. De twee 'Bears Ears' worden door de inheemse volkeren als heilig beschouwd, en over het hele gebied liggen duizenden archeologische sites en artefacten verspreid, sommige meer dan 3.500 jaar oud.

rv
Bears Ears.
Murray Foubister, Creative Commons 2.0 Bears Ears.
Thinkstock

Grand Staircase-Escalante

De Grand Staircase-Escalante, tussen de Bryce Canyon en de Grand Canyon, een paradijs voor geologen, telt in zijn huidige omvang 7.571 vierkante kilometer. Het gebied vol kliffen, kloven en trappen in alle kleuren werd in 1996 door president Bill Clinton beschermd. Er zijn diverse paleontologische en archeologische sites en er komen meer dan 300 verschillende diersoorten voor, waaronder de bedreigde woestijnschildpad.

Willis Creek in Grand Staircase-Escalante National Monument.
Inklein, Creative Commons 3.0 Willis Creek in Grand Staircase-Escalante National Monument.
De 'Metate Arch', een natuurlijke boog in de Tuin van de Duivel in het Grand Staircase-Escalate National Monument.
Thinkstock De 'Metate Arch', een natuurlijke boog in de Tuin van de Duivel in het Grand Staircase-Escalate National Monument.

Gold Butte, Nevada

Ook Gold Butte werd pas vorig jaar door Obama beschermd, maar dreigt die status nu alweer deels kwijt te geraken. In het 1.200 vierkante kilometer grote gebied vol rode zandsteen huizen talloze grote zoogdieren zoals dikhoornschapen en bergleeuwen. 

Gold Butte National Monument, Nevada.
rv Gold Butte National Monument, Nevada.
Lake Mead in Gold Butte National Monument, Nevada.
BLM Nevada, Creative Commons 2.0 Lake Mead in Gold Butte National Monument, Nevada.

Cascade-Siskiyou, Oregon en Californië

Het Cascade-Siskiyou National Monument werd in 2000 door president Clinton gecreëerd op de grens tussen Oregon en Californië. Het bosrijke gebied is de thuisbasis van talloze bedreigde vogelsoorten. 

Soda Mountain, een berg in Oregon in het Cascade–Siskiyou National Monument.
rv Soda Mountain, een berg in Oregon in het Cascade–Siskiyou National Monument.

Rio Grande del Norte, New Mexico

Een gebied van bijna 1.000 vierkante kilometer vulkanisch landschap vol kloven en kliffen, in 2013 beschermd door president Obama.

Rio Grande del Norte National Monument.
Bureau of Land Management Rio Grande del Norte National Monument.
Rio Grande del Norte National Monument in New Mexico.
Thinkstock Rio Grande del Norte National Monument in New Mexico.

Organ Mountains Desert Peaks, New Mexico

Een 2.000 vierkante kilometer groot gebied in New Mexico, niet ver van Texas en de Mexicaanse grens, met een rijk archeologisch en paleontologisch verleden. 

Sugarloaf Peak, Organ Mountains.
Bureau of Land Management Sugarloaf Peak, Organ Mountains.
Organ Mountains Desert Peaks.
Bureau of Land Management Organ Mountains Desert Peaks.

Katahdin Woods and Waters

Niet enkel in het zuiden van de VS zijn nationale monumenten bedreigd, ook in de noordelijke staat Maine moet een natuurgebied voor zijn bescherming vrezen. In de bossen van het Katahdin Woods and Waters National Monument zijn er binnenkort mogelijk meer commerciële activiteiten mogelijk.

Mount Katahdin in het Katahdin Woods and Waters National Monument.
Thinkstock Mount Katahdin in het Katahdin Woods and Waters National Monument.
Katahdin Woods and Waters National Monument.
Thinkstock Katahdin Woods and Waters National Monument.

Pacific Remote Islands, Rose Atoll en Northeast Canyons and Seamounts

Ook enkele gebieden in de Pacifische en Atlantische Oceaan zijn beschermd, maar zullen binnenkort mogelijk meer activiteiten moeten laten verwelkomen. Het gaat bijvoorbeeld om het bijna 2.000 vierkante kilometer grote Pacific Remote Islands National Monument, dat door president George W. Bush werd beschermd in 2009. De eilandengroep is het grootste beschermde gebied voor zeeleven ter wereld. Schildpadden, haaien, dolfijnen, walvissen, oesters en andere dieren vinden er - nu nog - een beschermde leefplaats.

De Northeast Canyons and Seamounts in de Atlantische Oceaan omvatten dan weer de oudste zeekloven en vulkanen ter wereld. In het gebied leven zeeschildpadden en verschillende soorten walvissen.

Een zeeschildpad bij de Palmyra-atol, onderdeel van het Pacific Remote Islands Marine National Monument.
Kydd Pollock; USFWS - Pacific Region, Creative Commons 2.0 Een zeeschildpad bij de Palmyra-atol, onderdeel van het Pacific Remote Islands Marine National Monument.18 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Ferdinand Engelbeen

  Fons, als dat Obama besluit pas na de verkiezingen is genomen, dan zit er inderdaad een reukje aan. Net als zijn presidentieel besluit om het akkoord van Parijs te tekenen, dat nooit werd goedgekeurd door de Senaat van de VS, dus nooit wettelijk is bekrachtigd. Aan de andere kant had Trump tussenvormen kunnen kiezen: een Nationaal Recreatief Gebied wordt ook beschermd, maar laat wel beperkte commercialisatie toe...

 • Pol de Mol

  Fonske, de reden dat Trump het afschaft is omdat het een beslissing van Obama was. Hij schroeft alle beslissingen terug van Obama, of heb je dit nog niet opgemerkt?

 • Fons Casteels

  De reden waarom Obama op 29 december 2016 dat besluit nam, is om de inwoners van Utah te straffen. Die hadden kort ervoor massaal voor Trump gestemd: Trump haalde 45,5% van de stemmen in Utah, tegen 27,4% voor Clinton. Door zo'n uitgestrekt gebied als "nationaal monument" te beschermen, mocht er zelfs geen camping bijgezet worden, mocht er geen kampvuur gemaakt worden, enz. Trump maakt dat nu ongedaan: nu kan de regio zich toeristisch ontwikkelen.

 • Gino Denil

  Binnenkort USA geen cultuur, geen natuur.

 • Ferdinand Engelbeen

  Langs de ene kant heeft de VS schitterende natuur waar nog heel weinig mensen komen, aan de andere kant inderdaad een ontstellend gebrek aan cultuur, met nog steeds de wild-west mentaliteit van de pioniersjaren. Trump is er een schitterend voorbeeld van...