In 2070 geen kangoeroes meer in Australië?

Opwarming met twee graden zou de populatie kangoeroes in Australië al kunnen halveren. Foto's KVE
Opwarming met twee graden zou de populatie kangoeroes in Australië al kunnen halveren. Foto's KVE

De hele populatie kangoeroes is in Australië met uitsterven bedreigd als de aarde verder blijft opwarmen. Tot deze onthutsende conclusie komen onderzoekers van de James Cook universiteit in Queensland in een zopas gepubliceerd rapport.

Zes graden
Het bewuste rapport waar drie jaar onderzoekswerk aan voorafgegaan is, luidt de alarmklok voor één van de iconen van de Australische natuur. Een temperatuursstijging met twee graden, wat normaal binnen afzienbare tijd een feit is, zal het aantal kangoeroes halveren. Tegen 2070 voorspellen wetenschappers zelfs een stijging van de temperatuur met maar liefst zes graden en dit zou de populatie helemaal fataal worden.

Habitat
Een dergelijke temperatuursstijging zou de habitat waar de buideldieren kunnen overleven, met 96 procent reduceren. "Als dat scenario zich voltrekt, zal de populatie zeer snel afnemen", beweert professor Euan Ritchie. In drie jaar tijd legde hij meer dan 150.000 km af om het bedreigde leefgebied van de kangoeroes in Noord-Australië in kaart te brengen . "Het punt is dat sommige dieren zeker in staat zijn om in een warmere omgeving te leven, maar als hun leefgebied zodanig verandert dat het totaal niet meer geschikt is voor hen, liggen de kaarten uiteraard totaal anders", voegt professor Ritchie eraan toe. (hlnsydney/kh)