IKEA pompt miljard euro in gezondheid van het klimaat

THINKSTOCK
Meubelgigant IKEA geeft de komende jaren circa 1 miljard euro uit aan de ontwikkeling van hernieuwbare energie en andere maatregelen om de klimaatverandering te helpen aanpakken. Dat maakte het Zweedse concern vandaag bekend.

In de komende vijf jaar geeft het bedrijf vijfhonderd miljoen euro uit aan de ontwikkeling van windenergie. Daarbovenop volgt een investering van 100 miljoen euro voor verdere ontplooiing op het gebied van zonne-energie. Ook stelt IKEA vierhonderd miljoen euro beschikbaar aan mensen in regio's die het hardst worden getroffen door de opwarming van de aarde.

Energieneutraal
IKEA opende vorige maand een derde windmolenpark in Zweden, waardoor het naar eigen zeggen nu volledig energieneutraal werkt in Zweden, Noorwegen, Finland en Denemarken. Canada was vorig jaar het eerste land waar IKEA evenveel energie produceerde als verbruikte. Door de bouw van windparken zijn ook de Verenigde Staten en Polen hard op weg om zelf voldoende duurzame energie op te wekken. IKEA wil in 2020 wereldwijd volledig energieneutraal werken.

Rolmodel
De meubelgigant roept andere bedrijven op soortgelijke stappen te zetten. "Mensen verwachten dat leiders leiden", aldus IKEA-topman Peter Agnefjäll. "Dat geldt dus ook voor een bedrijf als IKEA."

De investering van 1 miljard euro volgt op eerdere investeringen ter waarde van 1,5 miljard euro die het bedrijf vanaf 2009 heeft gedaan om zelfvoorzienend te worden met betrekking tot energie. "De investering is een win-winsituatie", vervolgde Agnefjäll. "Goed voor de klanten, goed voor het klimaat en goed voor IKEA", besluit hij.

Het is goed voor de klanten, goed voor het klimaat en goed voor IKEA.

CEO Peter Agnefjäll