IJsberg van 100 meter hoog bedreigt kust van Groenland: inwoners uit voorzorg geëvacueerd

REUTERS
Een 100 meter hoge ijsberg op drift bedreigt de kusten van Groenland. De lokale autoriteiten hebben uit voorzorg alvast mensen geëvacueerd.

De Groenlandse politie maande de kustbewoners van het eiland Innaarsuit aan weg te trekken van de kust. Ze vreest dat hun woningen onderlopen als het reusachtige ijsblok breekt. "We vrezen dat de ijsberg kalft, wat een overstroming zou veroorzaken", aldus veiligheidschef Lina Davidsen.

Het dorp, dat in het noordwesten van Groenland ligt, telt 169 inwoners. Enkel zij die in de nabijheid van de ijsberg wonen, werden geëvacueerd. "De ijsberg drijft nog altijd dicht bij het dorp, de politie is aan het bespreken hoe het nu verder moet", zei Kunuk Frediksen, een hoge officier van de Groenlandse politie.
9 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • mich lee

  Gino De Neef, Groenlandse politie. Groenland heeft sinds 2009 bijna een volledig zelfstandig bestuur, waaronder ook de politie

 • Gino Denil

  Denemarken is nog altijd bevoegd voor buitenlands beleid en veiligheid - of defensie, justitie en politie. En subsidieert elke Groenlander voor meer dan 7000 € per jaar. Dat zijn er overigens nog geen 60.000.

 • Ferdinand Engelbeen

  Gino, sinds 2009 is Groenland een autonome regio met eigen regering, politie, enz. Daarbij zijn de meeste plaatsnamen in het Inuït omgezet. Het enige wat Denemarken nog doet is ongeveer een derde van hun begroting bijpassen, gezien ze meer moeten invoeren dan ze aan (vooral) vis uitvoeren. Overigens fantastisch land om te bezoeken (was er in 2000).

 • Paul De Mol

  Is waarschijnlijk afkomstig van de Zuidpool, want aan de Noordpool is al het ijs toch al gesmolten sedert 2013?

 • Ivo Torfs

  Kan men die niet wegduwen naar open zee en dan bombarderen per vliegtuig om te verkleinen, lijkt me een goede oefening voor militairen.