IEA: “Klimaatdoelstellingen worden niet gehaald door afbouw kernenergie”

De Belgische kernreactor Tihange 2
ANP De Belgische kernreactor Tihange 2
De afbouw van kernenergie in veel landen kan leiden tot miljarden tonnen aan extra uitstoot van broeikasgassen, waardoor de klimaatdoelstellingen niet zullen worden gehaald. Daarvoor waarschuwt het Internationaal Energie Agentschap (IEA) in een nieuw rapport. 

Kernenergie is de op een na grootste energiebron waarbij geen gebruik wordt gemaakt van fossiele brandstoffen. Ongeveer een tiende van de wereldwijde energieopwekking is afkomstig van kerncentrales. Alleen waterkracht scoort met 16 procent hoger.

In veel landen staan echter verouderde kerncentrales, die de komende jaren gesloten zullen worden. Maar dat zou betekenen dat er in ontwikkelde economieën in 2025 een kwart minder nucleaire capaciteit is en in 2040 zelfs twee derde minder. Dat tekort kan waarschijnlijk niet zomaar door windmolens en zonnepanelen opgevangen worden, of de energieprijs zou sterk stijgen.

Het IEA benadrukt dat de overgang naar duurzame energie veel makkelijker is als kernenergie voorlopig in de running blijft. Daarom pleit de denktank ervoor dat landen toch investeringen blijven doen om de levensduur van hun kerncentrales te verlengen.
40 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Arne Van Gheluwe

  Dan moeten ze geld investeeren in nieuwe centrales, maar die oude rommelcentrales moeten dicht. Jammer voor Engie, maar dat kost hun geld, die ze al jaren van ons stelen...

 • Geert Tamsyn

  Ignace Debonne, voor CO2 bestaat een ganse waaier van industriële en andere toepassingen, gaande van productie van methaan, ethanol of methanol over productie van kunststoffen en coating van metalen, tot gasbemesting en toepassing in de voedingsindustrie. En als dat niet zou volstaan, heeft Noorwegen einde 2017 al aangeboden alle in Europa geproduceerde CO2 op te slaan. Niks onzin aan dus.

 • Ignace Debonne

  @Geert Tamsyn : en wat doe je dan met de CO2 die je uit die gascentrales filtert? Wat een onzin is me dat zeg.

 • Geert Tamsyn

  Ferdinand Engelbeen, in de EU moeten reactoren door om het even wie gebouwd worden volgens de EU loon- en veiligheidsnormen, zo is de EU regelgeving. En dat maakt ze anno 2019 onbetaalbaar, hebben ze nu ook in het VK begrepen. Of aardgas duurder is dan uranium, weet ik niet, maar we moeten er tenminste geen soldaten voor naar Mali sturen, zoals we nu al 5 jaar lang voor uranium moeten doen. De kost en het risico daarvan al eens berekend?

 • Ferdinand Engelbeen

  Geert Tamsyn, al meerdere malen uitgelegd, als je tijdens de bouw de plannen verandert dan wordt alles duurder en duurt het ook veel langer. Dat is wat er met de recente kerncentrales in Europa is gebeurd. Laat de Zuid-Koreanen - een betrouwbare staat - hier bouwen en ze doen het in 7 jaar en minder dan helft van de prijs. Duurder in bouw dan gascentrales, maar goedkoper in brandstof, nu en voor vele jaren in de toekomst. CO2 afvang van gascentrales staat nog in de kinderschoenen en is duurder.