Hoogste zandduin van Europa verloor bijna 4 meter in jaar tijd

AFP
De Dune du Pilat, de hoogste duin van Europa in het zuidwesten van Frankrijk, heeft in een jaar tijd bijna vier meter verloren. Dat meldt het observatorium OCA (Observatoire de la Côte Aquitaine) vandaag. De zandduin ligt aan een baai in het departement Gironde.

De Dune du Pilat, een trekpleister voor toeristen, is een site van bijna 3 kilometer lang en ruim 600 meter breed. Hij was half mei 102,5 meter hoog, een verlies van 3,9 meter vergeleken met 2019. Het is de laagste top die gemeten werd sinds 2009.

“Dit jaar zou de opeenvolging van harde windstoten in de herfst en winter de top van de duin stevig naar het oosten hebben geduwd”, aldus OCA.

De bewegingen van het zand zijn een “opmerkelijke” evolutie, maar “stroken met de algemene tendens die sinds enkele jaren wordt waargenomen, waarbij de duin zich geleidelijk naar het bos uitspreidt”. Een deel van het bos “wordt heel langzaam bedolven”, legde de covoorzitter van OCA, Vital Baude, uit. De campings en een departementsweg “kunnen bedreigd zijn en dat kan economische gevolgen hebben”. 

AFPReacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.