Hoe kan het ijs zelfs op de koudste plek op aarde smelten?

Als het over smeltende ijskappen gaat, gaat het bijna altijd over de Noordpool. Maar nu blijkt ook op de Zuidpool het ijs veel sneller te smelten dan gedacht. Verontrustend, omdat Antarctica 90 procent van de wereldwijde ijsvoorraad herbergt. Wat betekent dat voor onze zeespiegel?

In de afgelopen tien jaar is het ijsverlies op de Zuidpool verdrievoudigd: van 75 naar 219 miljard ton per jaar. Dat bleek woensdagavond uit de meest uitgebreide studie naar het ijs op Antarctica ooit, gepubliceerd in wetenschapsblad Nature.

Dat is verrassend en verontrustend, zegt Michiel van den Broeke, hoogleraar Polaire Metereologie aan de Universiteit Utrecht en een van de hoofdonderzoekers van het onderzoek. "Op de zuidpool ligt een enorm potentieel aan zeespiegelstijging." De ijskap van Antarctica is gemiddeld 2200 meter dik, op het dikste punt zelfs bijna 5 kilometer. Als die helemaal zou smelten, zou de zeespiegel wereldwijd met 58 meter (!) stijgen. 

Je hebt 15% van dit artikel gelezen
18 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Gilbert Van Mele

  In de 16de eeuw lag er een ijsvlakte tot halverwege Nederland. Men noemde dat de kleine ijstijd. Het ijs is toen stilaan beginnen te smelten. Vermoedelijk door de auto's , industrie en vliegverkeer dat er toen niet was !?. Met andere woorden, de opwarming van de aarde is een repeterend fenomeen, dat men reeds heeft bevestigd met analyse van noord- en zuidpoolijs.

 • william willems

  Test eens: 10-tal ijsklontjes in glas, tot de boord vullen met water. Benieuwd?

 • robert dumortier

  Door proeven met de radioactieve kernwapens iser verhoogde radioactieve stoffen in de lucht en dat geeft over gans de wereld meer warmte weer en verhoogt de temperatuur van het water met wat maken ze electrischetijd .

 • ERIC SPRANGERS

  tijd om hogere oorden op te zoeken, kies nu al het zekere voor het onzekere

 • Filip Allaert

  Wetenschap voor dummies of gesubisidieerde bullshiet. Het ijs smelt omdat er een warmtebron onder het ijs zit.