Hoe élke e-mail 4 gram CO2 uitstoot en andere onverwachte vervuilers

Zelfs de kortste e-mail is, in beperkte mate weliswaar, mede verantwoordelijk voor de opwarming van de aarde. Elke e-mail stoot een equivalent van ongeveer 4 gram CO2 in de lucht. Ter vergelijking: 65 keer op 'verstuur' klikken, komt qua CO2-uitstoot overeen met het afleggen van 1 kilometer met een gemiddelde auto.

Boosdoeners zijn de broeikasgassen die vrijkomen om computers, servers en routers te laten draaien én om die toestellen te fabriceren.

Een e-mail met een grote bijlage doet de uitstoot al snel oplopen naar 50 gram koolstofdioxide. Verstuur je vijf berichten met een zwaar attachment, dan komt dat neer op het verbranden van 120 gram steenkool.

Spammen schaadt het milieu
Een spambericht betekent 0,3 gram CO2-vervuiling, zelfs al wordt het niet geopend. De wereldwijde ecologische voetafdruk van spam is op jaarbasis gelijk aan wat 3,1 miljoen auto's met een verbruik van 7,6 miljard liter benzine op een jaar uitstoten aan broeikasgassen.

Even iets opsnorren op Google? Je doet het beter niet zómaar, want het stoot 0,2 gram CO2 per beurt uit. Op een moderne, ecologische laptop. Op een oud desktopbeest loopt het zelfs op tot 4,5 gram.

Een sms'je? Ook al goed voor 0,014 gram uitstoot van koolstofdioxide.

Papieren zakjes erger dan plastieken
Nog enkele opvallende cijfers. De ecologische voetafdruk van plastieken zakjes is 10 gram CO2-uitstoot. Bij de papieren versie is dat nog vier keer meer.

Een glas flesjeswater heeft 1.150 keer meer uitstoot dan een glas kraantjeswater. Een flesje van een halve liter uit de rekken van de supermarkt is goed voor 160 gram CO2-uitstoot, tegenover 0,14 voor evenveel kraantjeswater.

Cappuccino
En wat dacht je van een grote cappuccino? Lekker, maar wel een ecologische voetafdruk van 235 gram uitstoot aan broeikasgassen. Deels te verklaren door het fokken van de koe die de melk moet leveren. Een kopje zelfgemaakte thee of koffie brengt de uitstoot op 21 gram.

Tv-toestellen zijn grote slokops. Hoe groter het scherm, hoe vervuilender. Twee uur tv-kijken op een 24 inch plasmascherm pompt 440 gram koolstofdioxide in de lucht. Dat is ongeveer evenveel als een auto die 1,6 km rijdt. Doe je hetzelfde op een LCD-scherm van 15 en 32 inch, dan kom je op respectievelijk 68 gram en 176 gram.