Exclusief voor abonnees

Hij ontdekte de plastic soep en is sindsdien alleen maar somberder geworden: "Plastic in onze muren, onze kleding, onze longen en onze hersenen. Goed kan dat niet zijn"

Ontdekker van de de plastic soep Charles Moore.
Hollandse Hoogte / Michiel Wijnbergh Ontdekker van de de plastic soep Charles Moore.
Sinds hij in 1997 de plastic soep ontdekte in de Stille Oceaan, reist de Amerikaanse kapitein en oceanograaf Charles Moore de wereld rond om de mensheid te waarschuwen voor de gevaren van plastic. Zijn boodschap is somber. "Van mij geen mooie praatjes."

Als hij spreekt, doet hij dat zittend aan een tafel, gebogen over zijn A4’tjes met tekst. Hij praat hard en het verhaal komt er zo vloeiend uit dat duidelijk is dat hij dit al veel vaker heeft gedaan. Eenmaal begonnen is hij niet te stoppen. Op zijn witte overhemd staat in blauwe geborduurde letters zijn naam: Captain Charles Moore.

Moore, inmiddels de zeventig gepasseerd, ontdekte in 1997 de plastic soep: een brij van grote en kleine stukken plastic die zich in de loop der jaren door de stroming van de zee heeft verzameld op een plek in de Stille Oceaan. Inmiddels is die soep naar schatting zo groot als Spanje. Sinds die ontdekking houdt de kapitein zich alleen nog maar bezig met dat plastic. Vorige week landde hij in Nederland om zijn praatje te houden op Springtij, een jaarlijkse bijeenkomst over duurzaamheid op Terschelling. Ook hield hij zijn verhaal voor de medewerkers van het Wereld Natuur Fonds in Zeist.

Zijn powerpointpresentatie heeft de titel: ‘Inspirerende oplossingen voor de plastic soep’. Maar je moet heel goed luisteren wil je een inspirerende oplossing uit zijn praatje filteren. Moore heeft niets dan slecht nieuws voor zijn gehoor. De ene na de andere foto van een in plastic verstrikte schildpad of een opengesneden albatros met een maag vol flesdoppen verschijnt op het scherm, Moore dreunt aan de lopende band deprimerende feiten en cijfers op. "Er komen jaarlijks miljoenen kilo’s plastic bij. Er zit plastic in onze muren, in onze tapijten, onze kleding. We ademen plastic in, we eten het, het komt in onze longen en onze hersenen. Dat kan niet goed zijn."

Je hebt 25% van dit artikel gelezen
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.