Het revolutionaire vliegtuig Solar Impulse opgestegen voor oversteek Stille Oceaan

AFP
Het revolutionaire vliegtuig Solar Impulse 2 is in China opgestegen richting Hawaï, de gevaarlijkste etappe van zijn reis rond de wereld. De Zwitserse piloot André Borschberg zal zes dagen en zes nachten aan één stuk alleen aan de stuurknuppel zitten.

Het toestel, dat enkel door zonne-energie aangedreven wordt, steeg vannacht 2.40 uur plaatselijke tijd (20.45u Belgische tijd) op in de oostelijke stad Nankin, waar het sinds 21 april aan de grond stond. Het vertrek werd meermaals uitgesteld wegens ongunstige weersomstandigheden.

De Solar Impulse 2 vloog nog niet over een oceaan en bleef nooit langer dan 24 uur in de lucht. De oversteek van de Stille Oceaan is dus een technologische uitdaging en een historische prestatie voor de luchtvaart.

André Borschberg (62) moet een afstand van 8.500 kilometer afleggen. Daarbij zal hij te maken krijgen met extreme temperaturen en kan hij niet langer dan twintig minuten achter elkaar slapen. Als hij onderweg zware pech krijgt, zal de Zwitser met een parachute in de oceaan moeten springen.

Verenigde Staten
In 2013 voltooide de eerste generatie van het zonnevliegtuig de oversteek van het westen naar het oosten van de Verenigde Staten. In 2009 vloog het vliegtuig van Borschberg en medepiloot Bertrand Piccard voor het eerst.

PHOTO_NEWS
AFP