Het is Earth Overshoot Day: vanaf vandaag hebben we opgebruikt wat de aarde in een jaar kan produceren

Met het huidige verbruik zullen we dit jaar 1,75 keer de aarde verbruiken.
AFP Met het huidige verbruik zullen we dit jaar 1,75 keer de aarde verbruiken.
Het is vandaag, vroeger in het jaar dan ooit, Earth Overschoot Day. Dat betekent dat we al het voedsel en alle natuurlijke hulpbronnen die de aarde in twaalf maanden kan voortbrengen, hebben opgebruikt. De onderzoeksorganisatie Global Foodprint Network berekent jaarlijks deze dag. 

Vanaf vandaag teren we de rest van het jaar op de reserves van de planeet, zegt het Global Footprint Network. Dit betekent dat we dit jaar 1,75 keer de aarde verbruiken. Daarnaast is het gevolg van het passeren van deze grens, dat de aarde niet binnen een jaar kan vernieuwen wat er vanaf nu wordt opgebruikt. Dit zorgt voor uitputting van de natuurlijke bronnen van de planeet.

Elk jaar schuift Earth Overshoot Day op naar een eerder moment. Vorig jaar lag het omslagpunt nog op 1 augustus. Dit leidt tot minder biodiversiteit en meer ontbossing, bodemerosie en CO2 in de atmosfeer. Tegen NOS zegt Robert Klijn van consultancybureau Fair Impact, verbonden aan Global Footprint Network:  “Op een gegeven moment houdt dat op. Het is onduidelijk hoe ver we kunnen gaan met het vergroten van onze ecologische voetafdruk.”
17 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Ferdinand Engelbeen

  Flauwe kul. Zo simpel is dat. 30 jaar geleden al een boek gelezen "De Groene Aarde", waarbij netjes werd uitgerekend dat de aarde in principe 130 miljard mensen kan voeden, kleden en huisvesten op een redelijk groot terrein, mits één voorwaarde: een strenge ruimtelijke ordening. Dat wil zeggen, de beste landbouwgronden voor landbouw houden en er geen steden of havens op bouwen. Steden op onvruchtbare gronden en de natuur zo veel mogelijk intact houden zonder mensen...

 • Peter Janssens

  Wie berekende dat soort dingen? Weet die wel met hoeveel factoren hij rekening moet houden om tot deze conclusie te komen? Of wordt het met de natte vinger elk jaar opgeschoven om ons meer te doen betalen aan milieubelastingen? De enige oplossing is: 4 generaties lang een verbod op kinderen. Geen mensen meer wilt zeggen dat er geen probleem meer is.

 • Freddy De Vos

  We hebben al deze kennis en wat doet onze overheid... de belastingen opslaan! Conclussie onze overheid is niet begaan met het milieu, ze maken die ruimtereisjes naar Mars om ons binnen x aantal jaar te verlaten!

 • Jan Rodrigus

  Morgen ga k naar de winkel en koop ik wat de aarde zogezegd niet meer heeft

 • Joske Zeeuw

  Gelukkig heb ik gehamsterd in het voorjaar. Nu wachten tot 1 januari wanneer ze de teller terug op nul zetten.