Hawaï wil als eerste staat verkoop van voor koraalriffen schadelijke zonnecrèmes verbieden

Het beroemde strand van Waikiki.
thinkstock Het beroemde strand van Waikiki.
Zonnecrèmes met chemicaliën die de koraalriffen beschadigen, worden binnenkort mogelijk verbannen van de Hawaïaanse stranden. Een wetsontwerp dat de verkoop van de schadelijke zonnecrèmes wil verbieden, is deze week goedgekeurd door het parlement en wacht nu op de handtekening van gouverneur David Ige om in 2021 als wet in voege te treden.

De nieuwe wet zou de verkoop verbieden van zonnecrèmes die de chemicaliën oxybenzon en octinoxaat bevatten. Die zouden volgens de politici "een omvangrijke, schadelijke impact hebben op het Hawaïaanse zeemilieu en ecosystemen, waaronder de koraalriffen". Het verkoopsverbod moet een eerste stap zijn om het rif te beschermen. Hawaï hoopt dat ook andere gerechtsgebieden zullen volgen.

Oxybenzon en octinoxaat doen koraalriffen verbleken en verhinderen dat het zichzelf kan herstellen. De chemicaliën bedreigen ook de vispopulaties.

Onder meer de riffen aan het populaire strand van Waikiki op Oaha en het natuurreservaat Maui noteerden verhoogde concentraties van de genoemde chemische stoffen.

Als het voorstel wet wordt, dan zal er een doktersvoorschrift nodig zijn om de bewuste zonnecrèmes te kunnen aankopen. Maar online verkoop lijkt niet opgenomen in het wetsvoorstel, schrijft Time, en reizigers zullen mét de verbannen zonnecrèmes nog altijd de staat inmogen. 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.