Haalt België klimaatdoelstellingen? Dit zegt expert

Klimaatexpert Jos Delbeke
VTM Nieuws Klimaatexpert Jos Delbeke
Volgens Jos Delbeke, voormalig directeur-generaal klimaatbeleid bij de Europese commissie, is ons land aan het afglijden in het aanleveren van zijn klimaatdoelstellingen. Dat zegt hij in een interview met VTM NIEUWS. “Wat transport betreft, moeten we alternatieven aantrekkelijker maken”, klinkt het.

“We zijn aan het aanpikken wat hernieuwbare energie betreft en wat het isoleren van onze huizen betreft. Maar waar we heel slecht in zijn, is transport”, gaat Delbeke verder. “En daar glijden we af naar het staartpeloton in de Europese Unie en dus ook in de wereld en dat moeten we dringend herzien”, klinkt het.

Alternatieven

Maar hoe kan je de mensen dan uit hun wagens krijgen? “We moeten de mensen sensibiliseren en voornamelijk moeten we alternatieven aantrekkelijker maken. We hebben een goed en dicht treinennetwerk, maar er is zo veel werk om die op tijd te laten rijden en om een comfortabele dienst aan te bieden. Daar moeten we zeker als overheid radicaal op inzetten. De alternatieven voor de hoge uitstoot die gepaard gaat met het gebruik van de auto, het vliegtuig en zo voort”, belsuit Delbeke.
58 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Geert Tamsyn

  Els Pauwels, hondenvoer wordt gemaakt van afval. Je kan geen betere manier bedenken om ervan af te geraken dan het te verwerken in hondeneten.

 • GERARD DE PELECIJN

  Eigenaardig dat er vandaag de dag al genoeg experts rondlopen om iets te zeggen als het zogezegd, bijna te laat is, teveel geslapen zekers!

 • Marco Maerten

  Els,anderhalf uur voor 30km geloof ik graag,dus wat houdt de modale mens tegen om die 30km met een goede fiets af te leggen..op een uur ter plaatse,minder kosten en betere lucht.Frank Deboosere(intussen 60) doet dit al jaren.

 • Peter Janssen

  Alle klimaat maatregelen zijn enkel nadelig voor de burgers, dat zegt toch genoeg?We worden fors meer belast en de regelneverij wordt zelfs belachelijk..Het klimaat bedrog is enkel een politiek middel voor verarming en machtscontrole van het gepeupel.Het klimaat als perfecte smoes want CO2 is een levensnoodzakelijk bestanddeel en slechts 0,00385% binnen onze atmosfeer. We worden nog maar eens bedrogen!

 • Els Pauwels

  meer baanvakken maken is ook milieuvriendelijk. Nu doen we met zen allen anderhalf uur over een traject van 30 Km, door file ( spreek dan vooral over een traject van bvb de kempen naar Antwerpen. Dit betekend dat er anderhalf uur aan een stuk uitlaatgassen uit elke wagen komen. Met voldoende baanstroken doe je dat traject op 30 minuten. dus een uur per wagen minder uitstoot.