Grote stap vooruit in strijd tegen armoede en hongersnood

THINKSTOCK
De Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN heeft achtendertig landen erkend die ondervoeding tot de helft hebben weten te reduceren. Een belangrijk deel van de eerste millenniumdoelstelling is daarmee voor hen bereikt.

Achttien landen bereikten ook de strengere doelstelling om het absolute cijfer van mensen die effectief honger lijden te halveren. Daaronder zijn landen zoals Armenië, Azerbeidzjan, Cuba, Ghana, Koeweit, Nicaragua, Thailand, Venezuela en Vietnam. De twintig overige landen werden erkend voor het halveren van de honger in hun land maar nog niet voor de absolute cijfers. Het gaat onder andere om Algerije, Angola, Bangladesh, Brazilië, Chili, de Dominicaanse Republiek, Malawi, Nigeria en Uruguay.

"Als landen beslissen om honger een halt toe te roepen en de politieke wil is aanwezig, dan kan er effectief tot actie worden overgegaan. Jullie zijn daarvan het levende bewijs", sprak Jose Graziano da Silva van de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) tijdens de ceremonie in Rome. "Bedankt om ons te tonen dat dit mogelijk is."

Acht millenniumdoelstellingen
Tijdens de Wereldvoedseltop in Rome in 1996 werd door landen van over de hele wereld afgesproken om inspanningen te leveren om voedselzekerheid en een beter leven voor iedereen te bereiken. In 2000 aanvaardde de VN daartoe acht millenniumdoelstellingen( MDG's). MDG1, het terugdringen van extreme armoede en honger, is onderverdeeld in drie subdoelen: honger met de helft terugdringen, werkgelegenheid voor iedereen creëren, en het aantal mensen dat met minder dan 1,25 dollar per dag moet toekomen halveren tegen 2015.

De president van Venezuela, Nicolas Maduro vertelde in Rome dat de honger in zijn land de laatste tien jaar van 13,8 naar 2,4 procent is gedaald. Hij benadrukte de rol die zijn voorganger Hugo Chávez heeft gespeeld in deze strijd.

Een van de andere landen die aan beide doelstellingen kon voldoen is de kleine Caraïbische eilandstaat Saint Vincent en de Grenadines. Zij wisten de honger te verlagen van 20 naar 4,9 procent. Ook Georgië kon mooie resultaten voorleggen: ze konden ondervoeding van 60 naar 25 procent terugdringen in de laatste tien jaar. "Dat was mogelijk door een mix van maatregelen", sprak de Georgische president Saakasjvili. "De verbetering van de economie, en de bestrijding van corruptie en wanbeheer in combinatie met programma's ter bestrijding van de armoede."

Economische crisis
Wereldwijd 870 miljoen mensen lijden honger, aldus de huidige schattingen. In het recentste VN-voedselrapport staat te lezen dat er aanzienlijke vooruitgang is geboekt in de bestrijding van honger sinds 1990, maar dat de wereldwijde economische crisis tot een vertraging in verschillende gebieden heeft geleid.

De deadline voor MDG1 tegen 2015 is volgens de Verenigde Naties binnen handbereik, maar wel alleen als er tegen de negatieve gevolgen van de economische crisis maatregelen worden genomen.