Grote ijsberg voor kust van Groenland afgebroken

AFP
De Petermanngletsjer, een van de grootste in Groenland, heeft deze week een uitzonderlijke grote ijsberg gebaard. Twee jaar geleden verloor de gletsjer ook al eens een flinke brok ijs.

De Groenlandse gletsjers bewegen zich traag richting oceaan, waar ze hun ijs in het water storten. Normaal breken daar dan telkens relatief kleine stukken af. Maar op satellietbeelden van de NASA hebben onderzoekers deze week gezien dat de Petermanngletsjer, helemaal in het noorden, een uitzonderlijk groot stuk is kwijtgeraakt. Het is volgens de eerste berekeningen ongeveer 120 vierkante kilometer groot.

Voorspeld
In 2010 was al eens een groot stuk van de gletsjer afgebroken, dubbel zo groot zelfs als de ijsmassa die nu in zee is gestort. De Amerikaanse gletsjerspecialist Jason Box van het Byrd-poolonderzoekscentrum van de Ohio State University had vorig jaar al voorspeld dat er opnieuw een enorm stuk kon afbreken.

Dat gletsjers zoveel ijs verliezen is een gevolg van de klimaatwijziging, zeggen wetenschappers. Als gevolg van smeltend gletsjerijs gaat het zeeniveau stijgen, maar de worstcasescenario's van gletsjers die ineens massaal ijs in zee gaan dumpen lijken "niet waarschijnlijk". Zo stelden Amerikaanse gletsjerexperts in mei nog in het gerenommeerde wetenschappelijke tijdschrift Science.

Verschillen
Ze hebben vastgesteld dat de Groenlandse gletsjers sneller zijn gaan bewegen sinds 2000, gemiddeld met 30 procent. Maar ze ontdekten tegelijk dat er bijzonder grote verschillen zijn tussen de gletsjers. Bij sommige bleef de snelheid constant, andere versnelden, nog andere versnelden eerst en vertraagden dan weer. De oorzaak van die verschillen is niet duidelijk.