Grote bezorgdheid om almaar sneller smeltende Groenlandse ijskap

"Slechts kleine hoeveelheid moet smelten om miljoenen mensen in kustgebieden wereldwijd te bedreigen"

De Groenlandse ijskap is tot drie kilometer dik. Door de opwarming van de aarde kunnen er donkerkleurige algen op groeien die het smelten van het ijs versnellen.
thinkstock De Groenlandse ijskap is tot drie kilometer dik. Door de opwarming van de aarde kunnen er donkerkleurige algen op groeien die het smelten van het ijs versnellen.
Wetenschappers maken zich ernstige zorgen. Door de klimaatverandering smelten de ijskappen van Groenland almaar sneller, en dat is slecht nieuws voor miljoenen mensen in kustgebieden over de hele wereld. Het probleem schuilt in donkere algen.

Die kunnen dankzij het warmere weer op het ijs groeien. IJs is wit en weerkaatst de energie van de zon grotendeels. Donkere algen daarentegen absorberen de warmte, waardoor het ijs sneller gaat smelten.

De ijskap van Groenland is tot drie kilometer dik en indien die helemaal zou smelten, zou het zeeniveau globaal maar liefst zeven meter stijgen. Momenteel zorgt het smelten van de Groenlandse ijskap wereldwijd jaarlijks voor een stijging van het zeeniveau van één millimeter.

Een team van wetenschappers is begonnen met het onderzoeksproject 'Black and Bloom', dat vijf jaar loopt. Ze willen achterhalen wat de impact van algengroei zal zijn. Dat meldt de BBC.

Levend landschap

Professor Martyn Tranter, van de universiteit van Bristol, leidt het project.

"We zijn heel bezorgd dat de ijskap in de toekomst sneller en sneller zal beginnen smelten. We vermoeden dat deze donkere algen in een warmer klimaat steeds grotere delen van de ijskap zullen bedekken. Dat zou ervoor zorgen dat de ijskap sneller gaat smelten en het zeeniveau ook sneller gaat stijgen. Met ons project proberen we te becijferen hoeveel ijs zal smelten".

De gevreesde algen hebben verschillende kleuren en geven het ijs een zwarte, bruine, groene of paarse laag. "Het is een levend landschap", stelt Joe Cook, microbioloog aan de universiteit van Sheffield. "Op die plek overleeft haast niets, maar de donkere laag op het ijs zit vol leven: algen en microben leven en planten zich voort in en op de ijskap en veranderen de kleur ervan".

Cook meent evenwel dat het nog lang zal duren vooraleer de ijskap volledig smelt. "Als we zeggen dat de ijskap sneller smelt, zeggen we niet dat het het komende decennium of de komende eeuw of zelfs de komende duizend jaar zal smelten. Maar het hoeft niet allemaal te smelten om heel veel mensen in gevaar te brengen. Zelfs indien slechts een klein deel ervan gaat smelten, is dat een ernstige bedreiging voor kustgemeenschappen over de hele wereld".
31 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • cedric minnaert

  Voor alles een oplossing zeker? Met al onze deskundigen den dag van vandaag.. laat me niet lachen. De natuur hou je toch niet tegen. We moeten leren samenleven met onze wondermooie planeet.

 • David Beullens

  Betaalbare en duidelijke oplossingen hebben we nodig. Als het aan de mens ligt, moet de mensheid er iets aan doen. De politieke leiders eerst, het geloof moet er bij de bevolking zijn... Ik hoor ze nu al 41 jaar zeggen, we moeten er iets aan doen....

 • Mop Woef woef

  Dan hebben we eindelijk een strant aan Antwerpen , maar ja, dan is de parking weg, waar moeten ze dan hun auto weer zetten.

 • jean prietpraat

  Hoeveel water is er nodig om de oceanen te doen stijgen met pakweg 30 cm ? En door de opwarming van het klimaat wordt er nog eens heel veel water verdampt . Steek eens een ijsblokje in het water en kijk hoeveel van die ijsblok boven het water komt , hetzelfde gebeurd met drijvend ijs op de.oceaan.. zo snel zullen de oceanen niet stijgen , daar moet je geen wetenschapper voor zijn , gewoon realistisch denken

 • eize

  Het einde is nabij we zullen op zee moeten leven daar er geen land meer is en leven van de visvangst.