Grootste windturbine ter wereld in Rotterdam

Luchtfoto van de Tweede Maasvlakte bij de Rotterdamse haven ten westen van de Maasvlakte. Het gebied is 2.000 hectare groot.
ANP Luchtfoto van de Tweede Maasvlakte bij de Rotterdamse haven ten westen van de Maasvlakte. Het gebied is 2.000 hectare groot.
Op de Tweede Maasvlakte in de Rotterdamse haven komt de grootste windturbine ter wereld. Het enorme gevaarte gaat stroom leveren aan 8.000 huishoudens en heeft een vermogen van zeker 10 MW (megawatt). Dat heeft de gemeente Rotterdam bekendgemaakt.

De turbine is bedoeld als proef. Na twee jaar testen moet duidelijk zijn waar op of in de zee rond de Tweede Maasvlakte een windmolenpark kan komen.

Hoewel de vergunningen nog niet rond zijn, verwacht Rotterdam dat de turbine eind 2019 in gebruik wordt genomen. De huidige windmolens op zee hebben een hoogte tot 150 meter. Of deze turbine hoger wordt, is niet gezegd. Qua vermogen wordt het wel de grootste, stelt Rotterdam.

"Rotterdam wil ruimte bieden aan innovaties die bijdragen in de grote opgave van de energietransitie", zegt havenschepen Adriaan Visser. "Met dit tweejarige proefproject is Rotterdam koploper en willen we nieuwe ontwikkelingen op gebied van wind blijvend stimuleren."
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jan Vandersypen

  Ze zullen de pompen aandrijven die maken dat de boel niet onderloopt en uw elektrische wagens van schone energie voorzien...

 • willy van der Wijk

  de zee is al vergeven van plastiek en olie , wat zal het zijn als deze speeltjes binnen honderd jaar het laten afweten want ook dat word oud en versleten , wat dan bij stormweer.

 • pierre Van den Wijngaert

  We willen allemaal windmolens,maar niet in onze gemeente zij de groene schepen in onze gemeente,naast het Albertkanaal

 • Johan Ongena

  Nl is er al een tijdje langer mee bezig maar als de tijd gekomen is dat die molens gerenoveerd gaan moeten worden en België op een paar jaar tijd alle molens onder handen gaan moeten nemen gaan we er met zijn allen voor een zoveelste keer financieel niet goed voor staan!!