Grondwaterstanden in Vlaanderen verder gedaald

Benny Proot
De voorbije maand zijn de grondwaterstanden op de meeste plaatsen in Vlaanderen verder gedaald. Dat blijkt uit metingen van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM). De toestand is vergelijkbaar met exact een jaar geleden.

De grondwaterstanden zijn in juni door de neerslag eerst wel gestegen, maar nadien zijn ze opnieuw gedaald omdat de neerslag de voorbije drie weken uitbleef. Daardoor zitten we weer op de situatie van begin juni.

De meting gebeurde op zondag 7 juli. Een derde van de grondwaterstanden was toen zeer laag en een kwart laag. Bij ruim een derde gaat het om een normaal peil. De overige peilen (samen ongeveer 5 procent) zijn hoog of zeer hoog.

De lagen peilen komen verspreid in Vlaanderen voor. Enkel in het IJzerbekken zijn, voor de tijd van het jaar, eerder normale tot hoge peilen te vinden, al zijn ook daar de peilen dalend.

Als het de komende maand droog blijft, dan verwacht de VMM op 60 procent van de locaties zeer lage grondwaterstanden. Ook bij normaal of nat weer blijft een aanzienlijk deel van de standen zeer laag - respectievelijk 45 en 20 procent.

Captatieverbod

Eind vorige week kondigden de provincies Limburg en Antwerpen al een captatieverbod uit voor delen van die provincies. In West-Vlaanderen zit de gouverneur morgen samen om te beslissen over een eventueel captatieverbod voor de hele provincie. In een deel van West-Vlaanderen geldt al zo'n verbod vanaf vandaag. Het gaat om de Zuidijzerpolder bij Lo-Reninge, ten zuiden van de IJzer. Alle captatievergunningen voor beregening van gewassen vanuit de onbevaarbare waterlopen zijn daar voor onbepaalde duur geschorst.
12 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • dirk de smet

  alle ze gaan weer eens de prijs opdrijven met geleuter en halve maatregelen,enkel voetbal velden mogen goed voorzien worden van sproeiers met water dag en nacht staan deze hier grondwater op te trekken ,een echte schande maar daar hoor je dan grote sommen geld bij,dus is er niks aan de hand voor de elite van het voetbal,we kunnen ons met het dorp kalken allen gaan douchen als de sproeiers op staan en er kan veel volk op een terrein zo liggen er drie ,allen daar heen dus met ons fles douche zeep

 • Yves Steenssens

  Onze boilers alleen verspillen 20.000 miljoen liter opgewarmd water per dag naar het riool - ontdekte er onlangs eentje van 1L op 8 min. aan het keukenboilertje of 65.000L per jaar - haar rekeningen navenant -dit langs het overdrukventiel boiler dat verkalkt is - bij dit mannetje gaat geen druppel verloren -simpele uitvinding .

 • Bob(Robert) Bruyland

  Kleine rivieren en beken worden niet meer onder houden,bagger die uit zodat ze een grotere inhoud hebben waardoor er meer water kan insijpelen.Leg meer waterbekkens/pleziervaart-havens aan naast rivieren,verbied betoncentrales om nog putten te boren en geef ze enkel vergunning naast een rivier.

 • Patrick Jonkers

  Iedereen heeft wel ergens in de nabijheid een officieel zwembad. Vele gezinnen met kinderen hebbeen daarnaast in de zomer nog een extra opblasbaar kraanwaterbad. Mijn buur heeft er zo eentje van 35000 liter......het jaarlijks gebruik van ons beiden.....en na de zomer....... in de riolering. Van verspilling gespproken...

 • André Christiaens

  De mens heeft heden te veel water nodig en daar door pompen de watermaatschappijen maar water uit de grond om te voldoen aan de vraag. 60 jaar geleden gebruikte de mens per dag 5 liter water en dat kwam dan uit hun eigen waterput, nu komt alles door de buis de huiskamers binnen. Wie is de schuldige dat de landbouwgronden - grachten droog staan? niet het klimaat maar de mens.