Groen-fractieleider noemt uitspraken Schauvliege “majeur politiek incident”

Bjorn Rzoska.
BELGA Bjorn Rzoska.
Groen-fractieleider Björn Rzoska noemt de uitspraken van Vlaams minister Joke Schauvliege (CD&V) een "majeur politiek incident". "Ofwel heeft Joke Schauvliege informatie van de Staatsveiligheid gewoon te grabbel gegooid, ofwel liegt ze en maakt ze hiermee het engagement van duizenden verdacht", zegt Rzoska op Twitter. De Groen-fractieleider vraagt zich af of Schauvliege nog wel namens de Vlaamse regering spreekt. "Haar uithaal is een 'klimaatminister' onwaardig", aldus Rzoska.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

In een toespraak bij het Algemeen Boeren Syndicaat (ABS) in Lierde heeft minister Schauvliege opmerkelijke verklaringen gedaan over de klimaatbetogingen. "Er zit wel wat meer achter dan een spontane solidariteitsactie voor het klimaat", verklaarde ze.

In de speech suggereert Schauvliege dat de klimaatmarsen en de spijbelacties op donderdag deels opgezet zijn. Dat zou volgens haar te maken kunnen hebben met wraakacties van natuurorganisaties, die maar moeilijk konden verteren hoe toenmalig minister van Landbouw Vera Dua (Agalev/Groen) aangepakt werd op betogingen van landbouwers.

In haar toespraak zegt Schauvliege ook dat haar uitspraken steunen op informatie vanuit de Staatsveiligheid. "Ik weet wie achter heel die beweging zit, zowel van de zondagse betogingen als de spijbelaars op donderdag. Men heeft me dat ook verteld vanuit de Staatsveiligheid. Ik kan u garanderen dat ik niet alleen spoken zie, en dat er wel wat meer achter zit dan spontane solidariteitsacties met ons klimaat", zei ze.

Nadien verontschuldigde de CD&V-minister zich via Twitter wel over die verwijzing naar de Staatsveiligheid. "Ik heb mijn speech herbekeken en heb mij in het vuur van mijn betoog inderdaad te fors en fout uitgedrukt over de Staatsveiligheid. Excuses aan wie daar aanstoot aan neemt", aldus Schauvliege.
11 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Hendrik Patyn

  Groen wil van heel Vlaanderen een lez zone maken, dus iedereen met een wat oudere wagen gaat mogen een nieuwe kopen, stem voor groen en ge moogt al een paar tienduizende euro's uitgeven aan een nieuwe wagen....

 • Bruno Draulans

  Waar rook is, is vuur. Ze haalt niet zomaar de staatsveiligheid aan, neem ik aan dus...

 • Mady Vermeulen

  Het is geen toeval dat de klimaathysterie onze scholen besmette. Daar zit wel degelijk een strategie achter. Een indoctrinatiestrategie waar de media gul aan hebben meegewerkt.

 • Philip Van Hecke

  't Zal nu stilaan wel duidelijk zijn dat het hele klimaat-gedoe al lang niet meer enkel over het klimaat gaat, maar over wat er zich in mei in het stemhokje zal afspelen...

 • patrick morel

  Het is dom zeer dom, politieke zelfmoord van Joke. Langs de andere kant zie ik toch een linkse groene inslag en macht achter al die betogingen of ben ik verkeerd.