Greta Thunberg krijgt Amnesty International-prijs die ook Nelson Mandela te beurt viel

REUTERS
De Zweedse milieuactiviste Greta Thunberg (16) en de miljoenen scholieren die ze op de been kreeg om te demonstreren voor een beter klimaat, hebben een internationale mensenrechtenprijs gewonnen. Thunberg krijgt de ‘Ambassadeur van het Gewetenprijs’ van Amnesty International, waarmee ze zich schaart bij grootheden als Nelson Mandela en Malala Yousafzai.

Thunberg startte vorig jaar met een wekelijkse scholierenstaking voor het Zweedse parlement om te eisen dat de overheid actie onderneemt voor een beter klimaat. Haar staking is inmiddels een wereldwijd fenomeen, dat zich heeft uitgebreid naar landen als Brazilië, Oeganda en Australië. En ook naar ons land.


De internationale klimaatstaking van scholieren heeft de traditionele patronen van autoriteit omgedraaid en tieners een leidende rol gegeven in de strijd tegen klimaatverandering, zo klinkt het. "We zijn nederig en geïnspireerd door de vastberadenheid waarmee jonge activisten in de hele wereld ons uitdagen om de werkelijkheid over de klimaatcrisis onder ogen te zien", zei secretaris-generaal Kumi Naidoo van Amnesty.
24 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Marco Maerten

  Ik zou aan velen hieronder vragen eens te vediepen in wat Greta allemaal heeft gedaan en ook de honderden verschillende voorstellen ze samen met wetenschappers heeft ingediend om het klimaatprobleem op te lossen. Ik ben verbaasd over de domheid van mensen die het blijkbaar niet kunnen verkroppen dat een slimme tiener hun 'de les spelt'.

 • Guido Vanclee

  Spijbelen wordt toch beloond !! niet te begrijpen !

 • Rosa Cockx

  Schande, niks heeft dat meisje gedaan dat voor deze prijs in aanmerking kan komen. Deze prijs is niks meer waard.

 • HUGO VERLOT

  Zegt iets over de waarde van deze prijs. Nul.

 • paul lemmens

  amnesty wil overal reklame maken om hun riante lonen veilig te stellen sponsoren zouden beter het salaris opvragen van hun CEO en dan kijken of ze nog steunen