Greta Thunberg in de VS: “Trump moet luisteren naar de wetenschap”

Greta Thunberg bij aankomst in New York.
REUTERS Greta Thunberg bij aankomst in New York.
Klimaatactiviste Greta Thunberg heeft bij haar aankomst in New York de Amerikaanse president Donald Trump opgeroepen om naar de wetenschap te luisteren. De Zweedse tiener kwam na een zeereis van twee weken aan in Manhattan, waar ze woensdag (lokale tijd) aan wal stapte.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Gevraagd naar haar mening over Trump antwoordde ze: “Mijn boodschap voor hem is om gewoon te luisteren naar de wetenschap, maar dat doet hij duidelijk niet.” Thunberg denkt overigens niet dat zij de president van haar boodschap kan overtuigen. “Niemand heeft hem kunnen overtuigen van klimaatverandering, de urgentie, waarom zou ik dat kunnen doen?”

Thunberg heeft een trip van ongeveer 5.550 kilometer achter de rug. Ze vertrok op 14 augustus uit het Engelse Plymouth op het zeiljacht Malizia II. Ze wilde de oceaan op een klimaatneutrale manier oversteken en zal in New York een VN-conferentie bijwonen. 

De tiener is ook nog van plan de komende tijd naar Canada, Mexico en Chili te gaan. In Santiago wordt in december een klimaatconferentie gehouden. Thunberg groeide uit tot een bekende klimaatactiviste door haar schoolstaking. Ze spijbelde om te demonstreren bij het Zweedse parlement. Wereldwijd volgden scholieren haar voorbeeld.

Via Twitter kondigde de tiener aan eerst even een paar dagen rust te nemen om dan vrijdag deel te nemen aan een klimaatbetoging aan het VN-gebouw in New York.
68 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • herman de genst

  Hij zal eens goed lachen denk ik , die laat zich zo niet inpakken zoals die europese zwakkelingen .

 • Jacky Vanderplas

  Dat is wat hij juist wel doet naar wetenschappers luisteren en niet naar pseudo wetenschappers die goed betaald worden om die fake de wereld in te sturen door mensen en politiekers die daar goed hun kost mee verdienen ,die niet ronrijden met een camper maar rondtollen met om ter grootste persoonlijke vliegende villas.

 • Richard Kerkhofs

  Trump en consoorten zullen nooit naar de wetenschap luisteren omdat de conclusie hen niet aanstaat, niet omdat de wetenschap fout zou zitten. Aan de basis van de huidige climaatcrisis, die wetenschappers zoals de Club van Rome al in de jaren '60 al aangekondigd hebben, ligt het huidige economisch model van het onverantwoord blitskapitalisme. De rijksten onder ons zullen de gevolgen van de klimaatcrisis wel kunnen afweren, het is zoals steeds de gewone mens die de ramp zal moeten ondergaan.

 • Jan Boden

  Het zal eerder de wetenschap zijn die naar Trump moet luisteren.

 • Marco Maerten

  Arm vlaanderen,hoe koppig en oerconservatief kan je nog zijn en weigeren de wetenschappers te geloven?Als jullie het dan toch hieronder allemaal zoveel beter weten,stel ik voor dat u ook geen vertrouwen meer hebt in geneeskunde,technologie enz..@ Gerda Roussau,CO-2 nam vroeger toe met 100ppm per 9600 jaar. De laatste eeuw werd dit al volbracht op net geen 110 jaar door..industrie en mens.