Greenpeace wil dat regering verkoop van wagens met verbrandingsmotor tegen 2028 verbiedt

getty
België hinkt in Europa achterop bij het uitfaseren van voertuigen met verbrandingsmotor. Dat meldt Greenpeace. De milieuorganisatie wil dat de toekomstige federale regering de verkoop van voertuigen met verbrandingsmotor ten laatste in 2028 verbiedt. "Een recent rapport toont aan dat België enkel zo zijn klimaatverplichtingen kan nakomen", klinkt het.

Regionale overheden moeten volgens Greenpeace duurzame mobiliteit promoten in de vorm van actieve mobiliteit, openbaar vervoer en gedeelde elektrische auto's. En gemeenten moeten (ultra) lage-emissiezones invoeren die een uiterste datum vooropstellen voor het gebruik van dieselvoertuigen en vervolgens ook benzinevoertuigen op hun grondgebied.

Greenpeace benadrukt aan de hand van het meest recente rapport van het IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) dat het klimaatprobleem "ons dwingt om de komende tien jaar nooit geziene ingrijpende veranderingen door te voeren om catastrofale gevolgen van de klimaatopwarming te voorkomen". "Het verkeer speelt hierbij een sleutelrol", luidt het.

"De dagen van diesel- en benzinevoertuigen zijn geteld", zegt Joeri Thijs van Greenpeace. "Talrijke steden, regio's en landen bereiden zich voor op deze radicale en noodzakelijke ommekeer om een gezondere en duurzamere toekomst te garanderen. België is passagier in plaats van het stuur vast te grijpen om deze belangrijke weg op te gaan. Dat is een vergissing, want bijna een kwart van de Belgische CO2-emissies is afkomstig van het verkeer."
In België zijn er twee lage-emissiezones (Antwerpen, Brussel), drie zullen volgen (Gent, Mechelen, Willebroek) en enkele voetgangerszones zijn in volle ontwikkeling. "Maar het verloopt aanzienlijk traag, vooral in vergelijking met gelijkaardige steden in de buurlanden", aldus Greenpeace.

"Brussel zou best wat inspiratie kunnen opdoen in Parijs, waar het einde van de dieselauto's al voor 2024 is gepland en dat van benzineauto's in 2030", zegt Elodie Mertz van Greenpeace. "De volgende regionale regering zal er een prioriteit van moeten maken, voor de gezondheid van haar burgers en om haar uitstoot te beperken." 
69 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • william Masson

  Dezelfde organisatie die een paar jaar geleden opriep om massaal over te schakelen op pelletkachels.

 • Geert Tamsyn

  Freddy De Vos, alle constructeurs geven minstens 8 jaar garantie op de batterij. En als die versleten is, wordt hij voor 100% gerecycleerd.

 • Freddy De Vos

  Elektrische wagens zijn nog erger (batterij gaat amper 5 jaar mee)! Wanneer gaat men iets doen aan de boten en de vliegers en raketten die massaal vervuilen?

 • Ronny Biesen

  Heeft Greenpeace een oplossing voor de "verschoven" emissie van de elektrische wagen? Of de infrastructuur en de tekorten aan centrales? Greenpeace is net zoals de spijbelaars, roepen, eisen maar geen enkele oplossing. Nutteloze organisatie.

 • René Verhoeven

  Geerd, onze gascentrales hebben helemaal geen filters, wat kraam je uit man? En nieuwe zijn er helemaal nog niet gepland...