Greenpeace-protest tegen proefboringen Barentsz-zee

REUTERS
Activisten van Greenpeace hebben het Noorse ministerie van Milieu een door 120.000 mensen ondertekende petitie overhandigd waarin wordt geprotesteerd tegen de geplande Noorse proefboringen in de Barentsz-zee. Die boringen nabij het eiland Bjørnøya (Bereneiland) bedreigen de biotoop van dieren en vogels, zei de leider van Greenpeace Noorwegen, Truls Gulowsen, vandaag op de Noorse zender NRK. Op 74° noorderbreedte gaat het om de meest noordelijke boringen ooit van het Scandinavische land.

De milieu-activisten proberen al dagen het initiatief van het Noorse olieconcern Statoil te dwarsbomen. Dinsdag hadden 15 activisten een booreiland in open zee geënterd. Na twee dagen wist de Noorse politie hen met de helikopter te ontzetten. Sindsdien blokkeert het Greenbpeace-schip Esperanza de plaats van de toekomstige boringen.

Statoil beschikt voorlopig over een beperkte toelating tot proefboringen. Het ministerie van Milieu en Klimaat in Oslo moet zich eerst uitspreken over door Greenpeace aangehaalde bezwaren vooraleer Statoil daadwerkelijk tot olieboringen mag overgaan.

Een woordvoerder van het ministerie van Olie en Energie, Haakon Smith-Isaksen, meldde vandaag dat de regering een "veiligheidszone" heeft ingericht rond het door Greenpeace "belaagde" gebied in de Noordelijke IJszee.