Greenpeace: "Neen, u hoeft Nutella niet te boycotten voor het klimaat"

AFP
"Eet geen Nutella", zei Frans minister van Milieu Ségolène Royal. Een boycot van Ferrero, het Italiaanse bedrijf dat Nutella produceert, hoeft voor milieuorganisatie Greenpeace niet omwille van het "ambitieuze beleid" dat het bedrijf voert. Ondertussen heeft de minister haar woorden terug ingeslikt.

Het was minister van Ecologie, Ségolène Royal, die eerder deze week de kat de bel aanbond. "We moeten stoppen met het eten van Nutella", zei ze in een interview op Canal+, "omdat het gemaakt wordt van palmolie." De productie van palmolie is vaak erg destructief voor het milieu en de Franse minister zag Nutella als een van de voedingswaren die daarvoor verantwoordelijk zijn. "We zouden moeten inzetten op de heraanleg van bossen, maar palmolieplantages hebben de plaats van bomen ingenomen", aldus Royal.

Het is inderdaad waar dat er massaal bos gekapt wordt in landen als Guatemala en Indonesië om er palmolieplantages aan te leggen, schrijft nieuwssite Quartz. "En dat is bijlange niet het enige probleem in de palmolie-industrie. Critici hebben het over kinderarbeid, maar ook andere werkgerelateerde problemen zoals uitbuiting, onveilige werkomstandigheden en inbreuken op de mensenrechten." Los van al die problemen wordt het product nog steeds massaal gebruikt in voedingswaren.

Frans minister Ségolène Royal nam eerder deze week Nutella in het vizier.
AFP Frans minister Ségolène Royal nam eerder deze week Nutella in het vizier.
Hele bossen gaan tegen de vlakte voor de aanleg van palmolieplantages, zoals ook hier op het Indonesische eiland Sumatra.
GETTY Hele bossen gaan tegen de vlakte voor de aanleg van palmolieplantages, zoals ook hier op het Indonesische eiland Sumatra.

Duurzame palmolie

Maar duurzame palmolie is er ook. Meer nog, de Europese Palmolie Industrie heeft een plan aangekondigd om tegen 2020 voor 100 procent duurzame palmolie te gaan. Ook grote bedrijven zoals bijvoorbeeld Kellogg's engageren zich. De multinational liet in februari van vorig jaar optekenen dat het haar palmolie zou gaan kopen van bedrijven die met een verantwoordelijkheid voor het milieu produceren.

Ferrero, het Italiaanse bedrijf dat Nutella produceert, heeft eveneens grote stappen ondernomen om haar palmolietoevoer op orde te krijgen. Volgens het bedrijf wordt er sinds enkele maanden enkel palmolie gebruikt, die goedgekeurd is door de Rondetafel van Duurzame Palmolie (RSPO), een organisatie van zowel bedrijven en banken, als milieugroepen en andere betrokken spelers. De palmolie van Nutella komt voornamelijk van Maleisië, maar ook uit Brazilië, Indonesië en Papoe-Nieuw-Guinea.

Officieel wenst Ferrero geen commentaar te geven op de uitspraken van minister Royal. Wel onderstreept het bedrijf dat de impact van Ferrero op de palmolietoeleveringsketen beperkt is. Zo gebruikt het bedrijf 170.000 ton palmolie, goed voor zo'n 0,3 procent van de 60 miljoen ton die wereldwijd geproduceerd wordt. Ferrero benadrukt verder dat het om palmolie gaat die is gecertificeerd als 100 procent duurzaam.

We beschouwen Ferrero als een van de progressievere organisaties inzake palmolieaankoop

Greenpeace

Greenpeace

Een boycot van palmolie is volgens milieuorganisatie Greenpeace geen goed idee, omdat "het de problemen in de productie niet zal oplossen". En een boycot van Ferrero hoeft evenmin, aangezien het bedrijf "een ambitieus beleid" voert op het vlak van palmolie, zo laat de organisatie weten aan Quartz. "Daarom beschouwen we Ferrero als een van de progressievere organisaties inzake palmolieaankoop."

Duizend excuses voor de polemiek over Nutella

Ségolène Royal, Frans minister van Ecologie

Excuses

Minister Royal heeft ondertussen haar excuses aangeboden over de uitspraken, nadat die in slechte aarde vielen in Italië. Zo noemde Luca Galletti, die in Italië tot februari vorig jaar minister van Milieu was, het gedrag van Royal "zorgwekkend". "Duizend excuses voor de polemiek over Nutella", zo slikte Royal haar woorden terug in.