Goed nieuws voor het klimaat? Ontbost stuk regenwoud lijkt zichzelf te kunnen herstellen

Illustratiefoto.
AFP Illustratiefoto.
Kunstmatige savanne, een afgebrand en bewerkt stuk regenwoud, kan zonder enige inmenging van de mens opnieuw tropisch regenwoud worden. Toch zou het wel eens 150 jaar kunnen duren eer het stuk grond opnieuw volwaardig regenwoud geworden is. Dat blijkt uit een experiment van onderzoekers van het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika (KMMA), Universiteit Gent, WWF en het Franse instituut voor milieu en landbouwkundig onderzoek (INERA).

Het regelmatig afbranden van de vegetatie en van regenwoud om het land bewerkbaar te maken, is een veelgebruikte praktijk in Afrika. Daardoor worden deze gronden kunstmatige savannes. De wetenschappers hebben nu onderzocht wat er gebeurt als ze niet meer worden afgebrand.

Ze gingen na welke boomsoorten er voorkwamen in een studiegebied in de Manzonzi-savanne nabij het Mayombe-woud in Congo, ter grootte van 37,2 hectare. Over een periode van vier jaar steeg het aantal boomsoorten met 9 stammen per hectare per jaar, zonder enige inmenging van de mens. Tegelijk verdween de savannevegetatie aan snel tempo met zestien stammen per hectare per jaar. Dit kan erop wijzen dat het gebied opnieuw tropisch regenwoud kan worden. 

CO2

Hoe meer regenwoud, hoe groter ook de koolstofopslagcapaciteit. Tropische wouden spelen een essentiële rol in de regeling van het klimaat door CO2 uit de atmosfeer op te slaan. Wanneer de ontbossing en het afbranden van het woud stoppen en er meer boomsoorten bijkomen, wordt er dus aan koolstofopslagcapaciteit gewonnen.

"Initiatieven voor herbebossing zijn een belangrijke strategie om klimaatverandering tegen te gaan", klinkt het in het persbericht.

Maar negen jaar na de brandstop bedroeg die in het bestudeerde gebied nog geen 5 procent van de gemiddelde hoeveelheid die een volgroeid regenwoud kan opslaan. Zo zou het dus nog 150 jaar kunnen duren alvorens evenveel koolstof kan worden opgeslagen als in een volwaardig tropisch regenwoud.
14 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Karel Valgaern

  Lily: vaak gaat dat hout naar westerse landen. Pieter: Jij doet alsof het regenwoud niet bestond alvorens de spanjaarden de amazone afvoeren. Die "steden" destijds zijn totaal niet te vergelijken met steden van nu. Karel: de natuur hersteld zich inderdaad maar enkel als de mens weg blijft. Die "paar" kinderen zijn slimmer dan u blijkbaar. Toran: een volwaardig bos is daarom nog niet volledig herstel van het bos. Ook andere planten en fauna moet zich langzaamaan herstellen.

 • Marcel Vanalderweireldt

  Ja, als je de natuur de tijd geeft en bomen plant in plaats van kinderen !!!

 • Mario Roman

  De natuur herstelt zich altijd zelf, ondanks de betogingen

 • Toran Korshnah

  Volgens mij zal de opslagcapaciteit toe met de groei van de bomen. het Reutelbos was ook plat gegooid in WO1. Maar 80 jaar later is het een volwaardig bos. 150 jaar lijkt mij lang.

 • Freddy Acx

  Zo zie je maar als er geen mensen bij betrokken zijn, herstelt het klimaat zichzelf,de mens maakt echt alles kapot, Freddy Acx

Video