Glacier National Park past borden aan die verdwijning gletsjers voorspelden in 2020

Glacier National Park, Montana, Verenigde Staten.
cc bd Glacier National Park, Montana, Verenigde Staten.
Glacier National Park waarschuwt haar bezoekers al meer dan tien jaar met borden dat de gletsjers op het domein tegen 2020 zouden zijn verdwenen. Inmiddels zijn we 2020 en blijken de ijsformaties er toch nog te zijn. Enkele borden werden pas vorig jaar weggehaald, de andere worden aangepast.

De bewuste borden werden geplaatst na een rapport van de US Geological Survey (USGS) dat stelde dat de gletsjers van het park in de staat Montana tegen 2020 zouden zijn gesmolten door de voorspelde klimaatverandering. In 2017 al liet de USGS weten dat de verdwijning van de gletsjers niet langer werd verwacht, “door wijzigingen in het voorspellingsmodel”. De borden werden toen niet meteen weggehaald wegens “een strikt onderhoudsbudget”.

Inmiddels zijn de meest prominente borden vorig jaar toch verwijderd. De overgebleven stuks worden aangepast met deze tekst over de gletsjers: “Wanneer ze compleet zullen verdwijnen hangt af van hoe en wanneer we in actie schieten. Eén ding staat vast: de gletsjers in het park slinken.”

Uit een studie in 2017 van USGS en Portland State University blijkt dat “sommige ijsformaties in Montana 85% in grootte zijn afgenomen en de gemiddelde inkrimping 39% bedroeg”. De hoofdonderzoeker van de studie waarschuwt ervoor dat “ze in enkele tientallen jaren voor het grootste deel zullen zijn verdwenen” en dat ze tegen het einde van de eeuw “zeker weg zullen zijn”.
19 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Geert Vaelen

  Zet op die bordjes gewoon dat de gletsjers traag aan het smelten zijn om ooit uiteindelijk te verdwijnen door klimaatopwarming. Haal het jaartal weg, dan klopt alles wat op dat bord staat en hoef je het nooit meer aan te passen, tot ooit het klimaat terug afkoelt natuurlijk. Maar dat zal niet voor morgen zijn.

 • marc van de poel

  Veelal is de doemdenking bedoeld om een perceptie te scheppen. Het gebeurt alleszins niet vaak, dat ze hun ongelijk toegeven...

 • Jan Boden

  Mij hadden ze beloofd dat mijn woning tegen 2020 op de zeedijk zou liggen, dat is ook al niet uitgekomen. Mijn strandcabines heb ik voor niks gekocht.

 • jorie Vanderperren

  De reacties zijn weer tekenend. De gletsjers zijn gemiddeld 39% ingekrompen, dat zijn exacte metingen hé! Maar datum in de voorspelling kwam niet uit ... alsof het exacte tijdstip er toe doet ... binnenkort (een miliseconde in geologische tijd) zijn ze er niet meer.

 • Carl Panis

  Ging de wereld ook niet vergaan in 2012? Allemaal zever. Maya's of experts, maakt niet uit.