Gigantische ijsberg van biljoen ton begint na een jaar plots weg te drijven

Satellietfoto van ijsberg A68 in 2017.
AFP Satellietfoto van ijsberg A68 in 2017.
In de zomer van vorig jaar scheurde een gigantische ijsberg af van een ijsplaat in het westen van de Zuidpool. Een jaar lang bleef de zogenaamde A68 zowat ter plaatse drijven, maar nu is de ijsberg langzaam noordwaarts naar warmere wateren aan het bewegen, zo signaleren wetenschappers. 

"Hij is langzaam los aan het komen", meldde klimaatvorser Thomas Rackow van het Alfred-Wegener-Institut in Bremerhaven donderdag. Op satellietbeelden is te zien hoe de ijsberg een kwartslag is gedraaid en loskomt uit de baai die zijn afscheuring van de Larsen C-ijsplaat had gecreëerd. 

Volgens glacioloog Adrian Luckman van de universiteit van Swansea heeft een sterke warme wind de ijsberg in beweging gezet. "Het gaat nu niet lang meer duren vooraleer A68 door de oceaanstromingen sneller zal gaan wegdrijven", meent Rackow. "Dan is hij niet meer te stoppen."

Tweemaal Oost-Vlaanderen

De A68 is ongeveer 150 kilometer lang en 55 kilometer lang, en is daarmee ongeveer dubbel zo groot als de provincie Oost-Vlaanderen. Naar schatting weegt de berg zo'n biljoen ton. Op weg naar warme wateren zal de ijsgigant volgens de experts echter snel kleiner worden. "Vooral aan de onderkant zal het ijs smelten", voorspelt Rackow. Ook dreigt de ijsberg door de sterkere golfslag op open zee uiteen te vallen.

De ijsberg scheurde in juli vorig jaar van de Larsen C-ijsplaat. Het is één van de grootste ijsbergen die wetenschappers de voorbije decennia hebben geregistreerd. Nu A68 in beweging is gekomen, zullen vorsers ook ongehinderd onderzoek kunnen voeren naar het tot dusver ongerepte onderwater ecosysteem en de veranderingen die de blootstelling aan zonlicht met zich zal meebrengen.

De Larsen C-ijsplaat.
AFP De Larsen C-ijsplaat.34 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Nico De Corte

  En als de wind goed zit, zien we hem misschien nog passeren in Blankenberge

 • Marie Vandam

  Johan van biesen ze weten dat maar daar kunnen ze geen onnodige taksen op heffen

 • Karel Valgaern

  Ferdinand Engelbeen: zoals steeds weer enkel maar zeggen wat uw ontkenning kan bevestigen. Het afgesmolten ijs is voor een groot deel ook meerjarig pakijs. Het bijgekomen pakijs is éénjarig, of enkel maar een dunne laag van deze winter dat snel zal smelten in de zomer. En zo manipuleren ontkenners graag wat cijfers....

 • steven goossens

  En de mensen nog wat meer bang maken! Hou nu eindelijk eens op met dat paniek zaaien!

 • Johan Van Biesen

  Het niveau van de zeespiegel stijgt niet, de continenten zakken, neem eens een hoogtemeter en ga naar het strand in Oostende, kijk dan eens goed naar uw meter, je zit overal aan de kust onder de zeespiegel, kan iemand dat verklaren zonder BS?