Gft-afval in een op de drie Vlaamse gemeenten niet afzonderlijk opgehaald

Een GFT-bak gevuld met vooral afval dat afkomstig is uit de tuin.
kos Een GFT-bak gevuld met vooral afval dat afkomstig is uit de tuin.

In een derde van de Vlaamse gemeenten wordt het groente-, fruit- en tuinafval niet apart opgehaald. De N-VA wil de gemeenten daartoe verplichten, schrijft De Tijd vandaag. In 105 gemeenten belandt het gft-afval samen met de rest van het afval in de verbrandingsoven, in plaats van te worden gecomposteerd. Vlaams parlementslid Bart Nevens (N-VA) vroeg de cijfers op bij Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege.

Sommige gemeenten vrezen dat een aparte inzameling van groenafval hen extra geld zal kosten, maar Nevens meent dat er nog een andere reden is waarom gft-afval niet gerecycleerd wordt. Veel gemeenten participeren via een intercommunale in een afvalverbrandingsoven, en hoe meer die ovens verbranden, hoe meer winst die gemeenten via de afvalintercommunale boeken.
"Wil men in die gemeenten wel minder restafval", vraagt Nevens zich af. Het parlementslid pleit ervoor in heel Vlaanderen gft te bannen uit de restafvalzak en alle gemeenten tot een aparte ophaling te verplichten.

Schauvliege wijst erop dat het plan "huishoudelijk afval en gelijkaardig bedrijfsafval" van de Vlaamse regering niet rept over zo'n verplichting. Haar kabinet benadrukt dat dat plan ook door de N-VA mee werd goedgekeurd.
Er komt wel een vergelijking tussen de gemeenten voor de hoeveelheid restafval die ze per inwoner ophalen. Gemeenten die slecht scoren, worden gecontroleerd.
9 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • rik lagrou

  bij ons gaat alles naar de brandstapel blauw ;geel ;wit ;rose ;bruin zelf de blauwe groentebakken die op ophaling uur buiten staan moeten er aan geloven hoe kan je dan nog de moed opbrengen om sorteren!

 • Ian Vandenbossche

  In normandie mocht papier samen bij pmd. Bij ons laten ze de blauwe zak staan als er 1 leeg potje van yougourt bij zit, nochtans ook recycleerbaar plastiek. Raar maar waar.

 • Bernard Dewaele

  Iedereen moet eerlijk zijn, het gehele gedoe rond omhaling van afval is enkel om intercommunales in leven te houden en dikke premies te betalen aan afgedankte politiekers, meer niet. In Duitsland halen ze alles in een keer op en sorteren ze het inde centrums, geen 10 soorten zakken, geen gesjoemel, ophalen en verwerken.

 • Jakke Troost

  Waarom verschild het systeem van gemeente tot gemeente? Moeten we er dan niet samen aan werken voor een netter Vlaanderen?

 • Marco Tersago

  En Schauvliege haar paraplu gaat weer open. Neem nu eens verantwoordelijkheid voor uw daden. Echt waar, elke keer hetzelfde. Mogelijk heeft NVA dit goedgekeurd maar zij willen er nu iets aan doen, dus grijp de opportuniteit om voor een keer eens iets aan te nemen en iets goeds van te maken, Joke. Of houdt u voet bij stuk? Zoja, zal ik uw naam in de engels context blijven uitspreken.