Geen twijfel meer: mens is oorzaak van klimaatverandering

Een verkeersagent in de Indiase hoofdstad New Delhi draagt een mondmasker om de smog door uitlaatgassen te baas te kunnen.
AFP Een verkeersagent in de Indiase hoofdstad New Delhi draagt een mondmasker om de smog door uitlaatgassen te baas te kunnen.
Het bewijs dat de mens de oorzaak is voor klimaatopwarming is bijna 100 procent sluitend. De hypothese, die nog altijd door klimaatsceptici als de Amerikaanse president Donald Trump in twijfel wordt getrokken, heeft de “gouden standaard van de statistische zekerheid” bereikt: er is nog een kans van één op een miljoen dat de opwarming níet door de mens wordt veroorzaakt. 

97 procent van de wetenschappers was het er al over eens dat de mens aan de oorzaak ligt van de toenemende temperaturen met een stijgende zeespiegel, droogtes, stormen, hittegolven en overstromingen tot gevolg. Wie zich nog vasthield aan die drie procent om onze verantwoordelijkheid te minimaliseren, is eraan voor de moeite. 

In een nieuwe studie gepubliceerd in “Nature Climate Change” staat dat de stelling dat menselijke activiteiten de nefaste klimaatverandering in de hand werken in al hun datasets het ‘5 sigma’-niveau heeft bereikt. Dat is een statistisch begrip dat een enorm hoge waarschijnlijkheid aanduidt. Dat niveau van statistische zekerheid volstond bijvoorbeeld om het bestaan van het Higgsboson-deeltje in 2012 te bevestigen, een ontdekking die door de hele wereld met applaus werd onthaald en de wetenschappers een Nobelprijs opleverde. 

In 2005 werd het ‘5 sigma’-niveau al bereikt in twee van de drie grote datasets die bestaan uit satellietgegevens van de voorbije veertig jaar. Het zijn de datasets die gewoonlijk worden gebruikt voor klimaatonderzoek. In 2016 werd het ook vastgesteld in de derde dataset, een dataset geleid door John Christy van de universiteit van Alabama, een beroemde klimaatscepticus. 

Benjamin Santer, hoofdonderzoeker en -auteur van het artikel, hoopt met zijn paper nu ook de klimaatsceptici over de streep te trekken en iedereen tot actie aan te zetten. “Er circuleert in sommige kringen een narratief dat wetenschappers niet weten wat de opwarming veroorzaakt. We weten dat wel”, zegt Santer.  De onderzoeker van het Lawrence Livermore National Laboratory in California wil met zijn werk de druk verhogen om CO2-uitstoot drastisch te beperken. “De mensheid kan dit soort bewijs niet negeren”. 

Verenigde Naties

In 2013 besloot het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC), een organisatie van de Verenigde Naties om de risico’s van klimaatverandering te evalueren, dat het 95 procent zeker is dat menselijke activiteit de voornaamste oorzaak is van de klimaatverandering sinds de jaren 50. 

Peter Stott, een wetenschaper van het Britse Met Office, werkte mee aan de conclusie van het IPCC. Voor hem mogen ze de waarschijnlijkheid opschroeven naar 99 tot 100 procent zeker. “De alternatieve verklaringen dat er natuurlijke oorzaken zouden zijn, zijn steeds onwaarschijnlijker geworden”, zei hij tegenover Reuters. De voorbije vier jaar waren de warmste jaren sinds het begin van de metingen in de 19de eeuw. 

Nathan Bindoff, een klimaatwetenschapper van de Universiteit van Tasmania, is iets voorzichtiger. “99 tot 100 procent zou ik niet durven zeggen maar er bestaat geen twijfel dat er steeds meer wetenschappelijk bewijs opduikt.”

Meerderheid Amerikanen overtuigd

62 procent van de Amerikanen gelooft in 2018 dat de mens een aandeel heeft in klimaatverandering. Dat is een flink stuk meer dan in 2013 toen het nog net geen meerderheid was (47 procent). Dat Donald Trump nog moet worden overtuigd, blijkt uit zijn voornemen van 2017 uit het klimaatverdrag van Parijs te stappen, een internationaal verdrag ondertekend door 197 landen om de opwarming te beteugelen onder meer door over te stappen op groene energie zoals wind- en zonne-energie. 

Een kolencentrale in de Amerikaanse staat Wyoming.
AP Een kolencentrale in de Amerikaanse staat Wyoming.51 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Johan Apatride

  Ten tijde van de dinosauriërs was het nog veel warmer. Maarja dat "klimaatpaniek" is een miljardenbusiness voor sommige lobby's en een bijkomend excuus om nog nieuwe belastingen te heffen op vanalles. De planeet redden? Gemakkelijk: maak minder kinderen.

 • Dominique Hermys

  Wat moeten we doen? Niet meer eten of drinken, geen verwarming meer op zetten en niet meer buiten komen.

 • Ferdinand Engelbeen

  Tot 1950 was ook volgens het IPCC de opwarming door natuurlijke oorzaken, na 1950 minstens de helft door de mens. Dus 2/3 tot 3/4 van de opwarming is in elk geval natuurlijk. Verder is er geen enkele globale toename te zien in extreme droogte, overstromingen, tornado's of orkanen. Dat laatste zelfs met een daling in totale orkaankracht t.o.v. 30 jaar geleden. Ook geen enkele versnelling te zien in de zeespiegelstijging over 140 jaar in getijdenmetingen: 20 cm op een eeuw, dat is alles...

 • Ferdinand Engelbeen

  Of hoe sommige "wetenschappers" alles uit de kast halen om het publiek te misleiden. Die "5 sigma" is gebaseerd op klimaatmodellen waarvan 95% al buiten de werkelijkheid ligt, dus compleet waardeloos. Wel is er opwarming en ons CO2 zal daar zeker een aandeel(tje) in hebben, maar er is totaal geen bewijs dat ALLE opwarming door CO2 is veroorzaakt. In die modellen is helemaal geen rekening gehouden met bv. oceaanstromen die een zeer grote invloed op weer en klimaat hebben...

 • Marc Vlecken

  Niet te geloven hoeveel mensen hier nog altijd aan struisvogelpolitiek doen, en gewoon de waarheid niet WILLEN weten. Waarschijnlijk uit angst omdat ze hun levensstijl zullen moeten veranderen. Maar, zoals sommigen ook al zeggen, de hoofdoorzaak is natuurlijk dat er veel te veel mensen op deze aardbol rondlopen. De enige redding kan en moet komen door wetenschappers.