Geen subsidies meer, maar toch dubbel zoveel zonnepanelen

ANP
Hoewel je er geen subsidies meer voor krijgt, blijven ­Vlamingen massaal zonnepanelen leggen: in 2015 zelfs dubbel zoveel als in 2014. «Zonnepanelen hebben een ­rendement van 4%. Interessanter dan geld op de bank te zetten», zegt energieminister Annemie Turtelboom.

Maar liefst 12.370 installaties van zonnepanelen kwamen er in Vlaanderen het voorbije jaar bij. Dat blijkt uit cijfers van het kabinet-Turtelboom (Open Vld). Dat zijn er bijna dubbel zoveel als in 2014, toen het aantal nieuwe installaties op 6.542 afklokte. Het is ook bijna drie keer zoveel als in 2013, met 4.134 nieuwe installaties toen.

Tussen juni en oktober 2015 kwamen er zelfs meer bij dan in de maanden voordien. Dat is opvallend, want sinds 14 juni geniet je geen enkele steun meer van de overheid voor de zonnepanelen die je nu nog installeert. Bovendien werd voor eigenaars van zonnepanelen een vergoeding ­ingevoerd voor het gebruik van het stroomnet. Toch groeide het aantal installaties van zonnepanelen in 2015 tot op recordhoogte van zo'n kwart miljoen (243.316).

KLIK HIER EN LEES HET VOLLEDIGE VERHAAL IN ONZE DIGITALE KRANT (NU GRATIS 5 WEKEN PROEF).

Vlaams minister van Financiën, Begroting en Energie Annemie Turtelboom.
belga Vlaams minister van Financiën, Begroting en Energie Annemie Turtelboom.