Gebruik plastic zal olievraag in de toekomst meer stuwen dan brandstof

REUTERS
De wereldwijde vraag naar olie zal in de toekomst vooral worden gestuwd door het toenemende gebruik van plastic en andere petrochemische producten. Dat schrijft het Internationaal Energie Agentschap (IEA). De vraag naar olie voor brandstof voor transportdoeleinden zal juist afzwakken in de periode tot 2050.

Met name de sterke economische groei in landen als India en China en andere opkomende markten jaagt de vraag naar olie voor petrochemische producten aan. Het gaat naast plastic voor onder meer flessen en verpakkingsmaterialen dan ook om bijvoorbeeld verzorgingsproducten, bouwmaterialen en andere chemische producten.

Door de opkomst van elektrische auto's en meer efficiënte verbrandingsmotoren zwakt de vraag naar olie voor bijvoorbeeld benzine en diesel juist af, stelt het IEA.
4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Freddy De Vos

  Natuurlijk heeft plastiek een grote invloeden, maar waarom blijven ze het dan maken? Dit is zo gemakkelijk vervangbaar door glas! En vaak zijn er rare situaties, zoals een Nutella pot. Dat is een glazen pot, met een plastic deksel (welke idioot heeft dat bedacht). Dus stop met nadenken, gewoon doen! Weg met die vervuiling!

 • jean-pierre rejek

  Dat ze plastiek stoppen met produceren want het is voor niets goed .

 • FRANS DE ROUCK

  Laat zoals vroeger een statiegeld heffen op glazen bokalen. In mijn kinderjaren werden glazen bokalen va pickles ....... afgeleverd in de winkels. Zou dit kunnen leiden tot enorme besparingen van grondstoffen en energie? Ik denk dat dit de enige uitweg is om plastiek uit de wereld te helpen. Maar de beleidsmakers hebben schrik om de industrie van de plastiek en aanverwanten uit te schakelen.

 • Filiep Lapeire

  Dit is weer zo'n zaak waarover de EU niets kan beslissen het is nochtans de eenvoud zelve gewoon plastiek verpakkingen verbieden en het probleem is opgelost maar ja daar kunnen ze geen belastingen op leggen nietwaar tenzij dat ze daar ook nog iets voor kunnen uitvinden natuurlijk.