Franse parlementsleden niet te spreken over ‘apocalypsgoeroe’ Greta Thunberg: “Ze is de Justin Bieber van het ecologisme”

162 Franse verkozenen nodigden Greta Thunberg (16) gisteravond uit naar het Franse parlement waar ze een toesprak gaf.
Photo News 162 Franse verkozenen nodigden Greta Thunberg (16) gisteravond uit naar het Franse parlement waar ze een toesprak gaf.
Greta Thunberg (16) die het Franse parlement mag toespreken? Daar hadden de verkozenen van het Rassemblement Français (de opvolger van het Front National) en de conservatieve oppositiepartij Les Républicains gisteren geen zin in. Zij stuurden hun kat en lieten het niet na om de jonge Zweedse klimaatactiviste af te schilderen als de “Justin Bieber van de ecologie” en “een goeroe van de apocalyps”. Andere partijen vonden die minachting net schandalig.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen aan.

Julien Aubert, een partijgenoot van oud-president Nicolas Sarkozy, stelde voor om de Zweedse scholiere “de Nobelprijs voor  de Angst” toe te kennen. Over de partijgrenzen heen vond hij gehoor bij Jordan Bardella (23), de rijzende ster van Rassemblement National. Hij ziet in Thunberg iemanddie in haar fatalisme kinderen wijsmaakt dat het over en uit is met de wereld en alles in brand gaat vliegen”.

Andere Franse partijen waren hoegenaamd niet te spreken over de uitlatingen van hun collega’s. Volgens het Groene parlementslid Delphine Batho spelen “Bardella en Aubert interne politieke spelletjes op de rug van de strijd tegen de klimaatverandering”.

Thunberg groeide als initiatiefneemster van de schoolstakingen uit tot wereldnieuws. 162 parlementsleden van verschillende fracties, waaronder La République en Marche van president Emmanuel Macron, nodigden de Zweedse uit om haar visie over klimaatverandering toe te lichten. 

“We krijgen enkel haat terug”

Op een persconferentie ging ze vragen over de boycotters niet uit de weg. “Ze hoeven niet naar ons te luisteren, da’s hun recht. Wij zijn en blijven in de eerste plaats kinderen. Maar naar de wetenschap luisteren, dat kunnen ze niet”.

“Wij zijn de enigen die het aandurven om dingen te zeggen die politici niet graag horen of niet willen horen. In ruil krijgen we van hen en journalisten vooral haat, bedreigingen en belachelijkheden terug”, aldus nog Thunberg.

In  mei in aanloop naar de Europese verkiezingen, zette de Duitse extreemrechtse partij AfD de adoslescente neer als een “mentaal gehandicapte sekteleider die hulp moet zoeken voor haar psychose.” Thunberg is open over het feit dat ze het syndroom van Asperger heeft, een vorm van autisme.

Photo News
Photo News262 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Marco Maerten

  Anna Verstichelen,er is net deze maatschappelijke omwenteling nodig om te vermijden dat de kosten en gevolgen nog zwaarder zullen wegen als er niets gedaan wordt..maar dat blijkt tergend traag door te dringen in deze maatschappij die eerder overconsumptieminded is ingestelt.

 • Anna Verstichelen

  Niets tegen dat kind maar hier klopt iets niet: deze groene hype start enkele maanden voor de Europese verkiezingen met als rode draad via een schuldinducerende ideologie ons een groene extreem asociale economie door onze strot rammen.

 • Marco Maerten

  Respect voor Greta,ze brengt in feite dezelfde boodschap als Louis Neefs destijds,maar dat zijn vele trieste individuen hieronder al vergeten. Moest die man nog geleefd hebben.."laat ons een bloem en wat gras dat nog groen is".Vreemd hoe haat tegenover de boodschapper zo sterk is geworden tegenover in 1972!

 • Nick Lersberghe

  Dat 'CO2' zien was niet letterlijk bedoeld. Haar moeder en de uitgever van het boek bevestigen dat. Maar zelf eens opzoekwerk doen voordat je iemand afbreekt op basis van iets vreemds is toch o zo moeilijk.

 • Thibault Derese

  Die zegt dat die Co2 ziet, ga aub naar school.