Franse kerncentrale lekte radioactief water

EPA
De kernreactor in Frankrijk die gisteren na een kleine brand automatisch stilviel, had ook met een lek van radioactief water te kampen. Het lek ter hoogte van de dichtingsring op het afkoelingscircuit in het reactorgebouw van productie-eenheid 2 is intussen volledig hersteld. Dat meldt Electricité de France (EDF), de uitbater van de kerncentrale.

Volgens EDF werd het lek ontdekt nadat reactor 2 was stilgevallen. Het kwam van een pomp in een koelsysteem van de reactor. Technici van de centrale konden het lek vandaag in de vroege ochtend dichten, zo staat in de mededeling van EDF. Het weglekkende water werd opgevangen in tanks "die daartoe bestemd zijn".

Het lek "had geen impact op het milieu", aldus nog EDF, dat het voorval inschaalde als een nucleair incident van niveau 1, het laagste niveau op een schaal van zeven.

"De terugkeer naar de normale situatie heeft toegelaten het interne veiligheidsplan op te heffen rond 5.15 uur", luidt het in een persbericht. Het incident heeft "de afkoeling van de reactor niet beïnvloed", benadrukt EDF nog.

De centrale in Normandië, tussen Dieppe en Le Tréport aan het Kanaal, legde zichzelf gisteren stil nadat om 12.20 uur het brandalarm in het reactorgebouw afgegaan was. Er vielen geen gewonden en er zijn evenmin gevolgen voor het milieu.