Frankrijk sluit 14 kernreactoren tegen 2035

Reactoren in Bugey in het Franse département Ain.
AFP Reactoren in Bugey in het Franse département Ain.
Frankrijk gaat 14 van zijn 58 kernreactoren sluiten tegen 2035. Dat zei de Franse president Emmanuel Macron tijdens een toespraak over zijn energiebeleid. Onder meer in de centrale in Gravelines (Grevelingen), zowat dertig kilometer van het Belgisch grondgebied, zullen reactoren worden opgedoekt. Over de sluiting van reactoren in Chooz, slechts een paar kilometer van onze grens, en Cattenom (ongeveer 30 kilometer) zei de president niets.

De bedoeling is om de afhankelijkheid van kernenergie met 50 tot 70 procent terug te dringen. Volgens het plan van Macron zullen de beide reactoren van de centrale van Fessenheim, in het oosten van Frankrijk, al in de zomer van 2020 worden gesloten. Tegen 2030 moeten daar nog vier tot zes - afhankelijk van de bevoorradingszekerheid - stilgelegde reactoren bijkomen. 

Er wordt vooral gemikt op sluitingen in oudere sites. Daarbij komt dus ook de centrale van Gravelines aan bod. Daar bevinden zich zes reactoren, waarvan de oudste dateren van 1980. Daarnaast zullen nog reactoren worden stilgelegd in Tricastin, Bugey, Dampierre, Blayais, Cruas, Chinon en Saint-Laurent. Energiebedrijf EDF zal nog een precieze lijst samenstellen, maar president Macron beklemtoonde dat geen enkele van die sites volledig zal worden opgedoekt.

Hernieuwbare energie

De twee reactoren van de centrale in Chooz, op een twintigtal kilometer van Dinant, blijven gewoon open. De reactoren in Cattenom, een dertigtal kilometer ten zuiden van ons land, blijven ook gewoon werken. Over de bouw van bijkomende EPR-reactoren (derde generatie) zal pas ten vroegste in 2021 worden beslist, kondigde de president nog aan.

Tot slot beklemtoonde de president dat de steun aan hernieuwbare energie wordt opgevoerd, van de huidige 5 miljard tot "7 à 8 miljard euro per jaar". Zo wil hij tegen 2030 komen tot een verdrievoudiging van de windenergie op land en tot een vervijfvoudiging van de zonne-energie.

Bekijk ook:

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • hugo VAN HAEVRE

  Dus dan gaat in Belgie het licht echt uit gelukkig ben ik er dan niet meer

 • Wim Hellemans

  ze gaan ze vervangen door EPR-reactoren !

 • rudy beernaert

  Tegen die tijd hoort ge van Macron niet meer, we hebben zoveel onozelheden al gehoord.

 • raf janssens

  Van waar moeten we dan onze elektriciteit gaan importeren?