Fijn stof in Antwerpen: grote verschillen binnen en tussen wijken

In totaal deelde de UA 1.068 plantjes uit aan inwoners uit de hele stad Antwerpen, die ze op de vensterbank konden plaatsen. De onderzoekers wilden na twee maanden nagaan hoeveel fijnstof zich op de blaadjes heeft verzameld.
Klaas De Scheirder In totaal deelde de UA 1.068 plantjes uit aan inwoners uit de hele stad Antwerpen, die ze op de vensterbank konden plaatsen. De onderzoekers wilden na twee maanden nagaan hoeveel fijnstof zich op de blaadjes heeft verzameld.
Uit een eerste meting van het AIRbezenproject, waarmee het fijnstofgehalte in verschillende Antwerpse buurten met aardbeiplantjes wordt gemeten, blijken grote verschillen tussen en in bepaalde wijken te bestaan. "Op sommige plaatsen is de concentratie tot drie keer hoger", klinkt het bij de onderzoekers van de Universiteit Antwerpen. Volledige resultaten worden halfweg juni verwacht.

In totaal deelde de UAntwerpen half maart 1.068 plantjes uit aan inwoners uit de hele stad Antwerpen, die ze op de vensterbank konden plaatsen. De onderzoekers wilden na twee maanden nagaan hoeveel fijnstof zich op de blaadjes heeft verzameld, zodat de blootstelling van de bewoners in verschillende wijken in kaart kan worden gebracht.

Van meer dan 720 plantjes zijn in het afgelopen weekend blaadjes verzameld. "Een aantal plantjes werd van de vensterbank gestolen of is door het goede weer gestorven", zegt onderzoeksleider en bioloog Roeland Samson (UAntwerpen).

Momenteel zijn de wetenschappers volop bezig de blaadjes op te meten, zodat verhoudingsgewijs een juist fijnstofgehalte gemeten kan worden. Maar er zijn ook al fijnstofmetingen zelf gedaan, op blaadjes uit Antwerpen-Noord en Antwerpen-Centrum. "En daaruit blijken toch al opvallende resultaten", vervolgt Samson. "Zo blijken er grote verschillen te bestaan tussen de wijken, maar ook binnen de wijken. Het fijnstofgehalte kan op sommige plaatsen tot drie keer hoger liggen dan op andere."

Concrete resultaten werden nog niet gegeven, onder meer omdat de resultaten nog geijkt moeten worden. De hoogleraar ziet in de eerste resultaten al een belangrijke rol weggelegd voor het verkeer, waarbij de afstand van de woonst tot bepaalde verkeersassen van belang is.