2025

Gesponsorde inhoud

Experts over de energiemix van morgen: kernenergie blijft nodig

Nucleair Forum

Wereldwijd wijzen verschillende toonaangevende wetenschappers en klimaatexperts op het belang van kernenergie in de energietransitie en de strijd tegen de klimaatverandering. Een snelle kernuitstap werkt volgens hen remmend op de vermindering van de CO2-uitstoot en verhoogt de kosten ervan.

Dat staat onder meer in een recente studie van het gezaghebbend Massachusetts Institute of Technology (MIT). Ook de klimaatexperts, verenigd in het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) van de Verenigde Naties, zien kernenergie als een essentieel deel van de oplossing van het klimaatprobleem, omdat bij de productie ervan nauwelijks CO2 vrijkomt. Omwille van de urgentie en de omvang van het probleem, hebben we alle bestaande koolstofarme oplossingen nodig, stellen ze. Maar sommige landen gaan momenteel in de tegenovergestelde richting. Zo heeft Duitsland zijn nucleair productiepark fors afgebouwd. Daardoor verbrandt het nu meer steenkool en bruinkool om elektriciteit op te wekken. Bij die verbranding komt veel CO2 vrij.

CO2-uitstoot daalt heel traag
Een analyse van Bloomberg Energy Finance toont aan dat, ondanks de massale investeringen in energieproductie uit hernieuwbare bronnen, de CO2-uitstoot door het opwekken van elektriciteit heel traag daalt, amper een half procent per jaar. Van alle momenteel bestaande koolstofarme energiebronnen is alleen kernenergie in staat om snel de nodige hoeveelheid elektriciteit op te wekken.

Het einde van steenkool
In de Verenigde Staten pleit de Union of Concerned Scientists (UCS) vóór een koolstofarm energiebeleid, en daarom vóór het behoud van kernenergie. In Frankrijk maakte een collectief van klimaat- en energiespecialisten gebruik van een vrije tribune in de krant Le Monde. Ze schrijven dat, om een klimaatchaos te voorkomen, de resterende steenkool binnen dertig jaar uit de elektriciteitsproductie moet verdwijnen. Zonder kernenergie is dat niet mogelijk.

Kernenergie verder ontwikkelen
Het Internationaal Energieagentschap (IEA) heeft becijferd dat de vraag naar energie en elektriciteit in de toekomst zal blijven toenemen. Die trend zal niet omkeren. Met de huidige energiekeuzes zal de wereldwijde CO2-uitstoot nog stijgen. Om die emissies naar beneden te krijgen, zijn bijkomende maatregelen vereist. Een ervan is de verdere ontwikkeling van kernenergie.
39 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Patrick Gijs

  Bouw nieuwe ultramoderne kerncentrales en instalaties voor het afval te verwerken dan zal het allemaal gezonder worden. Zonder de centrales geraken we er niet

 • Edwin Van den Broeck

  Ook al zijn we Co2-neutraal dan nog zal de aarde opwarmen om daarna weer af te koelen. Klimaat heeft te maken met de positie aarde zon (daarom is het in de winter kouder dan in de zomer ) en de hellingshoek van de aarde (ijstijd of ijsvrije aarde). Dus nogmaals wie heeft er voordeel bij deze CO2-leugen?

 • Stefanie van Dijk

  Ik ben geen voorstander van kernenergie omdat het gewoon een heel riskante vorm van energie is maar voor de CO2 doelstellingen is het voor nu nog de beste oplossing. Maar bouw dan graag wel nieuwe installaties in plaats van de oude telkens proberen op te lappen want dat kan niet anders dan een keer stevig mis gaan

 • Ghislain Van der Meulen

  Volkomen mee eens, zonder kernenergie is het terugdringen van CO2 niet mogelijk.

 • joannes Roderigas

  Natuurlijk dat men kiest voor een nog grotete vervuiler waarvan men niet weet at doen met de afval. En maar zagen over het milieu.